Belföld

2009.04.15. 16:24

A "Gyurcsány embereként megbukott" Ficsor jelölését Bajnai Gordon továbbra is fenntartja

Budapest - <em>Ficsor Ádám</em> a bizottságban nem kapta meg a többségi támogatást, vagyis megbukott titkosszolgálati miniszterjelöltként a nemzetbiztonsági bizottság előtt - jelentette ki <em>Simicskó István</em>, a szakbizottság KDNP-s elnöke.

nincs nev

A nemzetbiztonsági bizottságban a szocialista képviselők támogatták Ficsor Ádám polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszterré való kinevezését, a fideszes és a KDNP-s képviselők azonban nemmel szavaztak, Gulyás József (SZDSZ) pedig tartózkodott a szavazásnál. 

Simicskó István a meghallgatás utáni tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy "Gyurcsány Ferenc embere" - kabinetfőnöke - bukott meg a bizottság előtt. "Ha a parlamenti demokráciát komolyan vesszük", akkor azt a jelöltet, aki a bizottsági alkalmassági vizsgálaton megbukott, nem lehet miniszternek kinevezni - mondta, hozzátéve: Bajnai Gordon kormányfőnek le kell vonnia a tanulságot, és nem kell kitartania Ficsor Ádám jelölése mellett. 

Mint mondta, az elsődleges oka, amiért nem támogatták Ficsor Ádámot, nem a fiatal kora volt, hanem az, hogy azok az emberek és körök működnek továbbra is, akik Gyurcsány Ferenc bizalmasai. A meghallgatással összefüggésben arról beszélt, hogy számos kérdést tettek fel Ficsor Ádámnak, amelyekre általában kitérő, nem pedig határozott válaszokat adott. 

Simicskó István elmondta, a bizottsági döntéstől függetlenül a kormányfő aláírhatja Ficsor Ádám jelölését, "de ez már az ő felelőssége lesz". Arra a felvetésre, hogy Sólyom László köztársasági elnök mérlegelheti-e a miniszteri kinevezést, a KDNP-s politikus úgy válaszolt: "nyilván van mérlegelési jogosítványa, de sokat nem tud tenni"; ugyanis még olyan mérlegelési hatásköre sincs, mint például egy törvény esetében.

Budai Bernadett az üggyel kapcsolatban megjegyezte: a bizottsági támogatás jogilag nem feltétele a kinevezésnek. Bajnai Gordon miniszterelnök továbbra is fenntartja Ficsor Ádám jelölését a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszteri posztra

Emellett az MSZP továbbra is támogatja Ficsor Ádám titkosszolgálati miniszterré történő kinevezését, mivel a jelöltet demokratának tartja - mondta Nyakó István, a párt szóvivője szerdán az MTI-nek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!