Belföld

2009.04.17. 16:28

Vasárnap konkrét számokkal áll elő az önmagán spóroló kormány

Budapest - Vasárnap ismerteti a kormány a válságkezelő program részleteit, a kabinet újabb ülése után. A kormányszóvivő szerint konkrét számokkal fognak előállni.

nincs nev

A kormányszóvivő közölte: a kormány a lehető leghamarabb az Országgyűlés elé terjeszti a törvénymódosítást, amely azt tartalmazza, hogy a miniszterek fizetése 15 százalékkal csökkenjen. Ez - mint mondta - a régi és az új tárcavezetőkre egyaránt vonatkozik majd.
    Budai Bernadett elmondta: a kabinet javasolja az állami vezetőkről szóló törvény módosítását, hogy szűnjön meg az a lehetőség, miszerint a miniszterelnök az államtitkároknak járó fizetést maximum 30 százalékkal eltérítheti.
    A kabinet arról is döntött, hogy 50 százalékkal csökkenjen a hivatalos külföldi utak napidíja; emellett új szabály lesz az is, hogy a jövőben nem lehet pénzben megváltani a ki nem vett szabadságot.
    Az MTI úgy tudja, ez az állami vezetőkre vonatkozik. A jelenlegi szabályok szerint  azoknak az állami vezetőknek is meg kellene váltani pénzben a szabadságát, akik tovább folytatják munkájukat az új kormányban. A kormány ezért olyan módosítást terjeszt elő, amely szerint a továbbszolgálók szabadságát nem lehet pénzben megváltani, ugyanakkor a ki nem vett szabadságok nem vesznek el: azokat továbbra is kivehetik az állami vezetők.
    Budai Bernadett beszélt arról is, hogy a kormány pénteki döntése értelmében a miniszterek és az államtitkárok a jövőben hivatali idejük alatt nem kaphatnak jubileumi juttatást.
  
    Budai Bernadett közölte: vasárnapig a frissen kinevezett miniszterek is át fogják tanulmányozni a tervezetet, amelyhez még hozzátehetnek javaslatokat. 

   Kormánybiztosnak nevezték ki Baja Ferencet, Suchman Tamást és Hegedűs Dórát, aki a válságkezelő program végrehajtásának összehangolásáért lesz felelős - közölte az MR1.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!