Belföld

2009.05.20. 02:28

Fontos lesz a következő ciklus - Brüsszelbe kívánkozik

Veszprém - Az Európai Parlamentben sok esetben pártállástól függetlenül együtt kell működni, ezért hiányzik, hogy Magyarországon nincs különbség a nemzeti és pártügyek között.

Halmos György

Erről Habsburg György, a Magyar Demokrata Fórum európai parlamenti képviselőjelöltje, a pártlista második helyezettje beszélt veszprémi sajtótájékoztatóján. Úgy vélekedett, hogy nincs igazi uniós választási kampány, mindenki a belpolitikával foglalkozik. 

Szólt arról, hogy sok választó nincs tisztában azzal sem, mit csinál az Európai Parlament, a bizottság és a tanács. - Teljesen más a választási kampányom, mint a többi jelölté, csak és kizárólag Európával foglalkozom, kizártam a pártpolitikát - hangsúlyozta az MDF európai parlamenti képviselőjelöltje.

Habsburg György elmondta, hogy ő nagyon jól ismeri az Európai Parlamentet, annak működését, ezért Magyarország érdekeit ott tudná a legjobban képviselni. Hozzátette, édesapja és bátyja osztrák európai uniós parlamenti képviselő volt, ő pedig 1996 óta utazó nagykövetként kezdett az európai intézményekkel foglalkozni, 2004-től pedig a Vöröskereszt lobbistája az Európai Parlamentben.

Megemlítette, hogy a következő ciklus rendkívül fontos lesz hazánk számára, hiszen a válságkezelés ügyében közösen kell fellépni. Fontos abból a szempontból ugyancsak, hogy 2011-ben kezdődik a magyar uniós elnökség. Amennyiben ő bejutna az EP-be, akkor többségszervezéssel foglalkozna. 

Ez azt jelenti, hogy pártérdekektől függetlenül fontos ügyek mögé próbálná a parlamenti frakciók tagjai szavazatának a többségét megszerezni. A jelölt szerint a választási rendszert át kell alakítani, hogy ne csak pártlistákra, hanem személyekre is lehessen voksolni.

Kérdésre válaszolva elmondta: bízik abban, hogy bejut az EP-be, nagyon sok választó még nem döntött, kire szavaz majd június 7-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!