Belföld

2009.05.08. 18:05

Lőszereket loptak egy tehervonatról a fővárosban

Budapest - Tizenötezer éles lőszert loptak el ismeretlenek egy tehervonatról csütörtök hajnalban a fővárosban - olvasható a rendőrség honlapján. Az MTI úgy tudja, hogy a lőszereket Magyarországon gyártották. A MÁV Cargo azt közölte az MTI-vel, hogy a lőszerek fuvaroztatójának a kötelessége megszervezni a szállítmány őrzését.

Szausev Xénia

A közlemény szerint a lőszereket a Ferencvárosi pályaudvarra hajnalban beérkező egyik tehervonatról lopták el, úgy, hogy feltörtek egy konténert. 

Az ügyben a BRFK indított eljárást ismereten tettes ellen lopás, valamint lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés miatt. A nyomozók nagy erőkkel kezdték meg az eset vizsgálatát - olvasható a www.police.hu oldalon. 

Az MTI információi szerint az ellopott 45-ös kaliberű lőszereket Magyarországon gyártották és az Amerikai Egyesült Államokba szállították volna. 

A MÁV Cargo közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a lőszerek fuvarozására vonatkozó kormányrendelet értelmében az engedélyek beszerzése mellett az előírt fegyveres őrzés biztosítása is a fuvaroztató kötelessége. 

Nemzetközi forgalomban berakástól kilépésig kell az őrzést biztosítani, belépéskor pedig az őrző személyzet már a határállomáson, a helyszínen kell, hogy átvegye őrzésre a küldeményt - tették hozzá. 

A MÁV Cargo szerint, bár munkavállalói a szabályozásoknak megfelelően elvégezték a fuvartovábbításhoz szükséges vasút- technológiai és ellenőrzési feladatokat - a BRFK munkáját segítendő - belső vizsgálatokat indított az ügyben. 

Károly György, a siroki MFS 2000. Rt. (lőszergyár) vezérigazgatója az MTI megkeresésére sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánta, hogy a cégnél gyártották volna az ellopott lőszereket. Ezt azzal indokolta, hogy nem akarják megzavarni a rendőrségi nyomozást. 

A Heves megyei lőszergyár vezetője ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a nyomozás lezárulta után nyilatkozik a történtekkel kapcsolatban. 

A cég vezérigazgatója annyit elmondott, hogy becslése szerint tizenötezer lőszer súlya 300-350 kilogramm lehet. 

A TV2 Tények műsorában elhangzott: elképzelhető, hogy a lőszereket már korábban kilopták a konténerből. Az is valószínűsíthető, hogy egy előre megtervezett lopás történt. A lőszerek egyébként Kalasnyikov-géppisztolyokba valók. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik