Belföld

2009.06.12. 18:54

Ismét Kuncze lesz az SZDSZ pártelnöke?

Budapest - Az SZDSZ fővárosi választmánya kezdeményezi, hogy legkésőbb szeptember végéig bonyolítsák le a pártelnök és az ügyvivő testületi választást; elnöknek és frakcióvezetőnek egyaránt Kuncze Gábort javasolják - olvasható a választmány pénteken elfogadott állásfoglalásában, amelyet az MTI-hez is elküldtek.

MTI

Mivel a pártot a közelmúltban elnöke mellett a parlamenti frakcióvezetője jelenítette meg leggyakrabban a nyilvánosság előtt, elengedhetetlen új frakcióvezető megválasztása is - írják. 

Az elvesztett európai parlamenti választások után az SZDSZ valamennyi testületének legfontosabb feladata a választók számára vonzóbb politikai irányvonal kialakítása és a párt egységének megerősítése - olvasható az állásfoglalásban. 

"A mostani kritikus helyzetben politikánk új irányainak kijelölése, és nem a működésképtelenség határára sodródott kormányzat elvtelen támogatása a legfontosabb feladat. Kívánatos tehát, hogy a parlamenti frakciónk élére új vezető, - aki maga a pártelnök, vagy az általa jelölt személy - kerüljön. Ezért felszólítjuk a parlamenti frakció vezetőjét, hogy a vezető tisztségviselők megválasztásával egyidejű lemondásával nyisson utat a párt megújítása számára" - írják. 

A választmány szerint a kudarcot az elmúlt hét évre jellemző, a kormányzattal összefonódó politikai szerep, és a belső széthúzás, a megosztottság okozta. "Politikánk megváltoztatására és olyan elnökre van tehát szükségünk, aki tiszta vizet önt a pohárba, és kivezeti a pártot a jelenlegi ál-koalícióból. Aki nemcsak az SZDSZ-en belül, hanem országosan ismert, tiszteletnek örvendő, jelentős vezetői tapasztalatokkal rendelkező, sokoldalúan felkészült, a párt egységét megteremteni és a nyilvánosság számára hitelesen képviselni tudó személyiség. E tulajdonságok alapján a budapesti liberálisok a párt leendő elnökének és frakcióvezetőjének a párt egykori elnökét, Kuncze Gábort javasolják" - közölték. 

A budapesti szabad demokraták ezen javaslatok mentén részt kívánnak venni az SZDSZ átalakításában. "Együttműködést, partnerséget és támogatást ajánlunk az országos vezetésnek, az országos ügyvivői testületnek, és mindenkinek, aki ebbe az irányba tart" - írják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!