Belföld

2009.06.12. 12:14

Kétszáz fős elbocsátásra készül a Grundfos

Tatabánya - A Tatabányán és Székesfehérváron szivattyúkat és motorokat gyártó dán Grundfos csaknem 200 ember elbocsátására készül, amelyet hétfőn jelentenek be hivatalosan - tudta meg az MTI pénteken a gyár névtelenséget kérő dolgozóitól.

MTI

A leépítéseket már a hét elején közölték a munkásokkal, a vezetés jelenleg az üzemi tanáccsal egyeztet, az elbocsátások a tatabányai és a székesfehérvári szivattyúgyárat egyaránt érintik.
    
A vállalat az MTI értesüléseit nem kívánta kommentálni és hétfőre ígért hivatalos tájékoztatást az intézkedések okáról, mivel a leépítést ekkor jelentik be a munkaügyi központnak.
   
A Grundfos május végén 183 millió forintos támogatást kapott az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól 1.500 dolgozójának bértámogatására, és június elsejétől a 32 órás munkahétről augusztus végéig 36 órás munkahétre álltak át.
    
A vállalat humánerőforrás igazgatója akkor azt mondta az MTI-nek, hogy a csökkentett munkaidőt csak a nyár végig tartják fent, majd visszaállnak a korábbi teljes munkaidőre. A jelenlegi létszám megtartását szeptember utánra nem tudták garantálni.
    
Török László ügyvezető igazgató az MTI-vel korábban közölte, a válság hatására 20 százalékkal csökkentek a megrendelések. A társaságnál október közepétől már nem vettek fel új alkalmazottat, és nem hosszabbították meg a lejárt szerződéseket sem, így a mintegy kétezres létszám mára már 1.860 főre csökkent.
    
A Grundfos 2000-ben építette fel első, majd második szivattyúgyárát Tatabányán, árbevétele 2006-ban 40 milliárd forintot ért el. A dán cég 2007 szeptemberében avatta fel a 4,5 milliárd forintos beruházással épült székesfehérvári gyárát. 
    
A csoport regionális kereskedelmi leányvállalata, a törökbálinti Grundfos Hungária Kft. a magyar mellett a szlovák, a román, az ukrán piacot, valamint a volt jugoszláv piacokat látja el. 2007-es árbevétele elérte a 13,5 milliárd forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!