Belföld

2009.06.18. 11:48

Magyar Rádió: több a magyar zene a Petőfin, mint azt az ORTT állítja

Budapest - Magasabb a szöveg és a magyar zene aránya a Magyar Rádió szerint az MR2-Petőfin, mint azt a médiahatóság állítja; az utóbbi tény magyarázatát abban látják, hogy számos hazai előadó angolul énekel.

MTI

Mindezek alapján "nem felel meg a valóságnak, hogy kevesebb szöveget és magyar zenét ad, mint a kereskedelmi rádiók" - áll a közmédium csütörtöki közleményében.

Az MR2-Petőfi vezetése szerint "az ORTT által közölt adatok pontatlanságának az lehet az oka, hogy a hatóság és az általa megbízott kft. munkatársai nem ismerik eléggé a hazai előadókat, ezért minden idegen nyelven előadott zeneszámot külföldiként kezelnek", miközben ez a hazai zenei piac egyik sajátossága.

Mindezek alapján nem az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) által közölt 79,2, hanem 67 százalék volt a külföldi zene aránya. A Petőfi "az országos rádiók közül egyedülállóan, több száz hazai előadó, több száz zeneszámát játssza napi rendszerességgel" - írják, hozzátéve: nem a médiahatóság által közölt 97,8, hanem 91 százalék a zene aránya ezen a csatornán.

A RadioMonitor Magyarország Kft. adatai alapján az ORTT korábban - az MR által vitatott adatokon kívül - azt közölte: az év első négy hónapjában a zenei program aránya a Danubius Rádiónál 95, a Slágernél 93,8, a Juventusnál 97, míg a Rádió1-nél 95,3 százalék volt. A Danubiuson a külföldizene-hányad 70,2, a Slágernél 69,4, a Juventusnál 63,9, míg a Rádió1 esetében 99,9 százalék volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!