Belföld

2009.07.27. 02:29

Kis ember, nagy gond - Biztonságot kell nyújtani - Bébiszitter vagy bölcsőde?

Balatonfüred - Érzésre választott gyermeke mellé pótnagymamát a Lénárt házaspár, szerencsére nem csalódtak, a kétéves kisfiú is hamar megbarátkozott a korábban óvónőként dolgozó asszonnyal.

Munkatársainktól

- Amikor gyermeket vállaltunk, úgy gondoltam, hogy ameddig lehetséges, otthon maradok vele, és mivel a nagymamák a környéken laktak, bébiszitterre sem lesz szükség. Decemberben azonban megváltozak a kö-rülményeink, Tatabányáról Balatonfüredre költöztünk, és útban volt a második gyermekünk. 

Kisebb egészségügyi problémáim voltak a terhesség alatt, ezért gondoltuk úgy, hogy délelőttönként bébiszitterre bízzuk Ádám fiunkat. Több hölgy közül választottuk ki Évát. Volt olyan jelentkező, aki otthon vállalta volna a gyermekmegőrzést, ezt nem akartuk, volt, aki Veszprémből járt volna le, neki útiköltséget kellett volna fizetni, ez a lehetőség ezért esett ki.

Ennek ellenére a család úgy döntött, hogy augusztustól bölcsődébe íratja a két és fél éves Ádámot, mert úgy érzik, a kisfiú igényli a gyerektársaságot. Ha azonban szükség lesz rá, alkalmanként néhány órára igénybe veszik majd bébiszitterük segítségét.

- Az átlagosnál nagyobb toleranciaszint, empátia, megfelelő gyerekkori szocializáció és mindenekelőtt egészséges psziché - ezek lennének az alapelvárások a bébiszitterekkel szemben. Nem árt némi egzakt, főleg a gyermekfejlődés lélektanával kapcsolatos ismeret, néhány idevágó könyv elolvasása, de elsődlegesen mégis az éppen előálló élethelyzetekre, szituációkra adott válaszok döntik el, ki a jó gyerekfelügyelő - véli Prevics Erzsébet.

Nincs pszichológiai képzés az óvónőknél, a pedagógusoknál, az orvosoknál sem, holott ugyanilyen indokolt lenne, sőt, a vér szerinti szülők esetében sem ártana. Mindannyian tudjuk, a szülők adott esetben ugyanolyan veszélyesek lehetnek a gyermek pszichéjére. 

A bébiszitterek esetében nem biztos, hogy szakirányú képzésre van szükség, bár az egyértelmű: aki gyerekekkel foglalkozik, tudnia kell, mit várhat el tőlük különböző életkorban. 

A viselkedésbeli sajátosságokat ismernie kell, tudnia kell reagálni ezekre. A saját szocializáció nagyon lényeges, kis túlzással, mindenki úgy nevel gyermeket, ahogy őt nevelték.

- A bébiszitter alkalmazásával önmagában nincs semmi baj, sőt mind az anyának, mind a babának szüksége van arra, hogy rendszeresen egy másik megbízható személy segítsen a gyermekgondozásban, nevelésben. 

Az anyának jó, ha van módja a pihenésre, kikapcsolódásra, a babának meg megkönnyíti az anyáról történő leválást, aminek mindenképpen meg kell történnie - magyarázza Prevics Erzsébet. 

A pszichológus egyetért abban, hogy a kirívó esetek mellett, mint a szexuális aberráció, a bántalmazás, sok más ponton is érzékeny kapcsolatról van szó a bébiszitter és a gondozására bízott gyerek között. 

- Ismerjük a lelki bántalmazást, ami komoly probléma, de az is épp elég baj, ha a bébiszitter szorongó, bizonytalan személyiség, és mindezt átadja a gyermeknek. 

Egy ilyen bébiszitter nem tud biztonságot adni a gyermeknek, az szomorú lesz, passzív és bizonytalan - fogalmaz a pszichológus, aki szerint nagyon lényeges, hogy a gyermekfelügyelőt, ha csak lehet, ismerősök ajánlásai alapján válasszuk ki, és az első két-három hétben mindenképpen tartsuk erős kontroll alatt a kapcsolatukat, figyeljük a gyermekünk viselkedését.

- Ha bármilyen, a megszokottól eltérő viselkedést észlelünk a gyereknél, vagy hangulatváltozást, akkor mindenképpen érdemes felülvizsgálni a bébiszitter munkáját - így Prevics Erzsébet.

Megkerestünk egy bébiszitter-közvetítő központot is, a budapesti székhelyű irodának a megyében is van kirendeltsége. A cég munkatársa, Galla Éva elmondta: számos elvárásnak kell megfelelniük azoknak a jelentkezőknek, akik később gyermekekre szeretnének vigyázni. 

Alapkövetelmény az erkölcsi bizonyítvány és a friss orvosi igazolás, ezen kívül szükség van érettségi bizonyítványra, szakirányú végzettségre vagy komoly referenciára ahhoz, hogy megbízást kapjon a jelölt. 

Előnynek számít a felvételnél a jogosítvány és a nyelvtudás. A jelentkezőknek tréningen kell részt venniük, ahol bizonyíthatják tudásukat és rátermettségüket. 

Az oktatókból és szakemberekből álló csoport ezen a továbbképzésen szűri ki a feladatra nem alkalmas résztvevőket, egy teljes napon keresztül figyelik meg a bébiszitterjelölt és a rá bízott gyermek kapcsolatát, viselkedésüket. A központ munkatársa szerint a rosta alapos, csak felelősségteljes, komoly gondolkodású embereket alkalmaznak a munkakörre. 

A kérdés azonban felmerül: elegendő-e egyetlen nap a jelentkezők személyiségének feltérképezésére? Galla Éva szerint a későbbi problémák elkerülése érdekében folyamatos kapcsolatban maradnak a családokkal, így mind a pozitív, mind a negatív észrevételeket közölni tudják munkavállalóikkal. 

Fontosnak tartják, hogy az általuk kiközvetített bébiszitterek jól képzettek legyenek, s igazán szeressék a hivatásukat, a gyermekekre való felügyelet ugyanis maximális figyelmet és odaadást igényel. 

A fotón: A Lénárt gyerekek az anyjukkal. Augusztustól bölcsődébe íratták be a két és fél éves Ádámot
(Fotó: Kőrösparti Beatrix)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!