Belföld

2009.07.20. 11:27

Nem lesz pontonhíd a Dunán

Budapest - Nem lesz pontonhíd a Dunán, miután a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén számos érvet sorakoztattak fel a korábban Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes által felvetett ideiglenes átkelő ellen.

MTI

A sajtóiroda az MTI kérdésére azt közölte, hogy a kabinet ülésén túl már nem várható egyéb döntés a pontonhídról, így azt nem építik meg a Margit híd pótlására.
    
Korábban Nyáry Krisztián, a fővárosi önkormányzat kommunikációs igazgatója azt közölte, hogy a kabinetben elhangzott: a pontonhíd nem jelentene valódi megoldást a Margit híd kiváltására, mert például az ideiglenes híd áteresztő képessége rendkívül kicsi (óránként 100-200 autó hajthatna át rajta), míg a Margit hidat naponta átlagosan 50-60 ezer autó használja. 
     
További problémát jelentene, hogy a pontonhídra való fel- és lehajtást az alsó rakpartokról oldották volna meg, ahol így "gyakorlatilag leállna a forgalom" és folyamatos dugók alakulnának ki. 
    
A közleményben azt is problémásnak nevezik, hogy a sűrű nemzetközi hajóforgalmat - a szabályok értelmében - nem lehet korlátozni, s emiatt a pontonhíd rendszeres nyitása és zárása tovább csökkentené a híd áteresztő képességét.
    
A közleményben Nyáry Krisztián emlékeztet arra, hogy a közlekedési szakemberek - együttműködve a Honvédelmi Minisztérium (HM) és számos hatóság illetékeseivel - több lehetőséget is megvizsgáltak a Margit híd kiváltására. 

A pontonhíd a HM tájékoztatása szerint 7 milliárd forintos telepítési és működési költséget igényelne, emellett hasonló nagyságrendű egyéb járulékos  karbantartási költség merülne fel. 
    
A Margit hidat augusztus 21-én zárják majd le az autósforgalom elől, és várhatóan egy éven át nem lehet majd autóval áthaladni a dunai átkelőn. A híd lezárásának idején nem áll le a villamosforgalom és gyalogosan, valamint biciklivel is át lehet jutni rajta.
    
A Margit híd mindkét hídfőjének környezetében teljesen új forgalmi rend lép majd életbe a felújítás alatt és új jelzőlámpás csomópont is épül a Frankel Leó út és a Török utca kereszteződésében - olvasható a közleményben.
    
A Honvédelmi Minisztérium korábban azt közölte, hogy naponta legalább 20 millió forintba kerülne egy pontonhíd a Dunán. A tárca ezzel Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes azon kezdeményezésére reagált, hogy a Margit híd felújítása alatt egy alkalmi átkelővel lehetne segíteni a főváros közlekedésén. 

A tárca közleménye szerint a 20 millió forintos összeg még nem tartalmazza az eszközök karbantartásának és évszaki felkészítésének költségeit.
    
A minisztérium szerint azt a szempontot is figyelembe kell venni, hogy egy ilyen jellegű híd üzemeltetéséhez állandó, kiképzett személyzetre van szükség - amellyel kizárólag a Magyar Honvédség rendelkezik -, ami azt jelenti, hogy a váltásokkal együtt napi minimum 480 emberre van szükség a híd működtetéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!