Belföld

2009.07.21. 10:37

Szerzői jogokat sértett a Wikipédia?

London/Budapest - Jogi lépéseket helyezett kilátásba a Wikipédia működtetőivel szemben a londoni National Portrait Gallery (NPG), amiért az internetes enciklopédia felhasználta a galéria honlapján található festmények digitalizált reprodukcióit.

MTI

A galéria szerint az internetes enciklopédia szerkesztői megsértették a Nagy-Britanniában érvényes szerzői jogokat azzal, hogy letöltöttek 3300 nagyfelbontású képet az intézmény honlapjáról és felrakták a wikipédiára - jelentette a BBC hírszolgálata. 
    
A műalkotásokról készült fotók, ha azok az eredeti pontos változatai, ugyanakkor nem esnek szerzői jog alá az Egyesült Államokban, ahonnan a Wikipédiát működtetik.
    
A galéria közölte, hogy a jogsértéssel aláásták a gyűjtemény digitalizálását célzó egymillió fontos (330 millió forint) programját. 
    
Erik Moeller, a Wikimedia Foundation igazgatója blogján egy hosszú írásban védte meg cégét. 

Szerinte józan ésszel be kellene látni, hogy a két félnek szövetségesnek és nem ellenségnek kellene lennie, és hogy a múzeumoknak és más kulturális intézményeknek nem extra profitot kellene hajszolniuk az általuk bemutatott kulturális anyagokhoz való hozzáférés kárára. 
    
"Nehéz arra hihető érvet találni, hogy a közkincsé tett kulturális tartalomból miért kellene kizárni egy internetes enciklopédiát" - írta Moeller a blogján. Az igazgató emlékeztetett arra, hogy két német fotográfiai archívum például összesen 350.000 szerzői jogok által védett képet adományozott a Wikipédiának és amerikai és brit intézmények is hasonló módon cselekedtek.
    
A galéria vezetőségének közleménye szerint szó sincs arról, hogy elzárnának mások elől a kulturális anyagokat, hiszen épp az intézmény volt az ilyen anyagok interneten való terjesztésének úttörője. 

Az elmúlt öt évben épp azért dolgoztak, hogy a kollekció fele 2009-re felkerüljön a honlapjukra. Ezt azonban csak abból a pénzből tudták finanszírozni, amelyet azáltal kerestek, hogy a birtokukban lévő képek reprodukcióit könyvekben és magazinokban jelentették meg. 

A galéria tavalyi bevétele csak ebből a tevékenységből 339.000 fontra (106 millió forint) rúgott. 

Az igazi problémát az okozza, hogy a Wikipédia által teremtett helyzetben ez az éves bevétel veszélyeztetve van, lévén senki sem fog fizetni a magas felbontású képekért, ha azokat bárki letöltheti az internetes enciklopédia honlapjáról.
    
A Wikipédia és a National Portrait Gallery korábban megegyeztek egy esetleges együttműködésben, amelynek keretében az NPG közepes felbontású képeket bocsátana az enciklopédia rendelkezésére. A Wikipédia egyik munkatársa azonban ezt megelőzte, és a másolás védelmi programot megkerülve, és engedély nélkül letöltötte a nagyfelbontású digitalizált képeket a galéria festményeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!