Belföld

2009.07.20. 19:29

Szlovák államnyelvtörvény - Kóka: nemzetközi jogsértésről van szó

Budapest - Robert Fico magyar-szlovák vitaként próbálja beállítani a szlovák nyelvtörvény ügyét, a négy magyar parlamenti párt azonban egységesen úgy látja, hogy nemzetközi jogsértésről, az egyéni és kollektív szabadságjogok súlyos sérelméről van szó - reagált a szlovák miniszterelnök szavaira Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője az MTI-nek nyilatkozva hétfő este.

MTI

A szlovák kormányfő hétfőn határozottan elutasította a négy magyar parlamenti párt közös nyilatkozatát, amelyben a szlovák államnyelvtörvényben foglalt diszkriminatív rendelkezések visszavonását kérték a szlovák parlamenti pártoktól. "A szlovák koalíció és a kormány nem enged semmiféle külföldi nyomásnak és zsarolásnak, s az államnyelvtörvény kérdésében nem hátrál meg" - jelentette ki a szlovák miniszterelnök rendkívüli sajtóértekezleten Pozsonyban. 

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn továbbította a négy parlamenti párt által aláírt, a szlovák államnyelvtörvény módosítását kérő nyilatkozatot Pavol Paskának, a szlovák parlament elnökének. 

Robert Fico sajtóértekezletén azt mondta, tarthatatlan az a helyzet, hogy Szlovákia déli részein az ott élő szlovákok a hivatalokban nem tudják megértetni magukat az államnyelven. 

A szlovák kormányfő szerint a magyar politikusok nem értették meg, hogy a történelmi Magyarország már a múlté, Szlovákia pedig önálló, szuverén ország. Fico azt mondta, a nyelvtörvény módosítása nem csorbítja, hanem hét esetben kiszélesíti a szlovákiai kisebbségi nyelvhasználatot. Kijelentette: a hétfői nyilatkozattal a magyar politikusok mindent határt túlléptek. A miniszterelnöknek meggyőződése, hogy az államnyelvtörvény összhangban van a nemzetközi normákkal, ezért nem tudja elképzelni, miért kellene Szlovákiának bármit is magyaráznia külföldön. 

Kóka János az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, a jogszabály ellentétes Szlovákia nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeivel, az Európa Tanács, az Európai Unió és a jogállamiság alapelveivel. A nyelvtörvény elleni négypárti fellépést kezdeményező szabad demokrata politikus elmondta, hogy a szeptember 1-jén hatályba lépő törvény visszavonását kérő négypárti nyilatkozat hétfői aláírását követően egyeztetést tartottak a követendő diplomáciai lépésekről, s abban maradtak, hogy az Európa Tanács, az Európai Parlament és az EBESZ mellett az unió soros elnöki tisztét betöltő Svédország parlamentjét is megkeresik az ügyben. 

Az MTI úgy tudja, Kóka János a hétfői találkozón kezdeményezte, hogy a négypárti delegáció Szili Katalin vezetésével keresse fel ezeket a nemzetközi fórumokat. 

A szeptember 1-jén életbe lépő szlovák államnyelvtörvény a többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár 5 ezer eurós pénzbüntetést kaphat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!