Belföld

2009.08.19. 15:28

Augusztus 20. - Elmarad a Magyar Repülő Szövetség légi bemutatója

Budapest - Elmarad a Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) augusztus 20-án 11.00-12.00 óra közötti időszakra tervezett hagyományos légi bemutatója. A szövetség és a rendezvényt támogató fővárosi önkormányzat is értetlenül áll a döntés előtt, amelyről csak szerdán, a sajtóból értesültek.

MTI

Az előzetes tervek szerint 15 repülőgép, köztük egy utasszállító Malév-gép repült volna el a Margit és az Erzsébet híd között, ám a programot az Operatív Törzs nem hagyta jóvá. A szövetség azt közölte: hivatalosan nem is tájékoztatták őket a döntésről. 

Petruska Márta, aki az MRSZ nevében a Kossuth hajón tartott sajtótájékoztatót, elmondta, hogy a légügyi hatóságoktól időben megkérték és meg is kapták az engedélyt a légtérhasználatra, ám a programot sem az eredetileg meghirdetett esti, sem pedig a későbbi 11.20-as időpontban nem engedélyezték. 

Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes a sajtótájékoztatót követően a hajón az MTI-nek azt mondta: nem értik, hogy a rendezvényt miért tiltotta le az Operatív Törzs, ha a hasonló Red Bull-versenyt engedélyezte. 

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a közönséget fosztják meg egy élménytől azzal, hogy nem engedélyezik a főváros által is támogatandó programot. 

Emlékeztetett: ahogy korábban, idén is 700-800 gyermeket hívott vendégségbe a fővárosi önkormányzat, hogy egy kibérelt hajóról nézhessék a légi bemutatót. 

Horváth Csaba szerint az Operatív Törzsnek korábban kellett volna elkezdenie az egyeztetéseket, így nem fordulhatott volna elő a jelenlegi szomorú helyzet.   

Juhász Gábor tájékoztatása szerint az idén két civil szervezet jelezte, hogy részt venne a rendezvénysorozatban: a Hajósok Szövetsége és a Magyar Repülő Szövetség. Utóbbival kapcsolatban azonban közölte: a szervezet légi bemutatója elmarad, mivel nem kért engedélyt a légügyi hatóságtól. Mint mondta, 11 óra körül a katonai gépek átrepülnek a Kossuth tér felett, ezután a következő légi program már a Red Bull Air Race lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!