Belföld

2009.09.04. 10:08

Oszkó: már nem nagybeteg Magyarország

Budapest - Oszkó Péter pénzügyminiszter a BKV-nak csak szigorú feltételek mellett nyújtana állami garanciát, s úgy vélte, Magyarország már nem nagybeteg.

MTI

A FigyelőNET-nek nyilatkozó pénzügyminiszter úgy vélte, az öt százalékpontos járulékcsökkentés okozta 302 milliárd forint bevételkiesés megérte, ezt mutatja az is, hogy a magyar munkanélküliségi adatok jobbak a szlovák adatoknál.
    
Mindezzel együtt a pénzügyminiszter hangsúlyozta: válság van, s a foglalkoztatás nem nő sehol a világon, Magyarország is csak arra vállalkozhat, hogy a munkanélküliség növekedési ütemét lassítsa, és ez sikerült is.
    
Megerősítette, jövőre az önkormányzatok 120 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhatnak, s bár Bajnai Gordon miniszterelnök pénteken találkozik az önkormányzatok képviselőivel a csomag nem puhulhat fel, mivel a takarékosság nagyon fontos eleme a büdzsének.
    
A közösségi közlekedéstől is elvonnak 40 milliárdot, ám ez elsősorban MÁV-ot és nem a BKV-t érinti - mondta a pénzügyminiszter.
    
A BKV 30 milliárd rendkívüli támogatásáról kifejtette: közérdek, hogy Budapestnek legyen működő tömegközlekedése, de az is, hogy a BKV tisztán, átláthatóan, takarékosan működjön. Kizárólag akkor tudnak tárgyalni hitelgarancia nyújtásáról, ha bizonyossá válik, a BKV képes átláthatóan, fegyelmezetten gazdálkodni.
    
Elmondta, az egészségügyi tárca költségvetése szinten marad, míg a szociális tárca költségvetése nem összevethető a tavalyival, mert kikerült belőle a gázártámogatás, amit a költségvetés közvetlenül a Robin Hood-adóból finanszíroz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!