Belföld

2009.10.28. 16:03

Frekvenciapályázat - Kóka János kivizsgáltatná a rádiós frekvenciapályázatokat

Budapest - Kóka János parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a rádiós frekvenciapályázatok elbírálása ügyében. Ezt maga az SZDSZ frakcióvezetője közölte szerdán az MTI-vel.

MTI

A politikus úgy fogalmazott, hogy a vizsgálóbizottság létrehozását a rádiós frekvenciapályázat mögött feltételezett, a valódi versenyt kizáró Fidesz-MSZP háttéralku kivizsgálására kezdeményezi.

Kóka János szerint ennek a testületnek a házszabálytól való eltéréssel, gyorsított eljárásban kell létrejönnie, hogy a képviselők még a tervezett szerződéskötés előtt képet alkothassanak a botrányos pályázati értékelés részleteiről. Hozzátette, hogy csütörtökön ilyen értelmű javaslatot terjeszt a házbizottság elé.

A politikus közölte, hogy a sajtóból származó értesülések alapján az országos kereskedelmi rádiófrekvencia pályázatról az a kép bontakozik ki, hogy "a Fidesz és az MSZP pénzügyi-gazdasági háttéremberei megállapodást kötöttek egymással annak érdekében, hogy az egyik frekvenciát a bal-, a másikat pedig a jobboldali párt által támogatott pályázók szerezhessék meg."

A frakcióvezető úgy látja, hogy a két nagy párt által delegált kurátorok - "vélhetőleg a pártközpontokból érkező instrukcióknak megfelelően" - nagyarányú többségük birtokában biztosították a támogatott pályázók nyertességét.

Kóka János szerint az alku annak ellenére eredményre vezetett, hogy az ORTT elnöke és SZDSZ-es delegáltja szerint az egyik pályázót hiánypótlással nem orvosolható alaki hiányosságok, a másikat pedig törvénysértő tartalmi hibák miatt ki kellett volna zárni a pályázatból.

Hangot adott annak a véleményének is, hogy a Danubiust és a Sláger Rádiót birtokló nemzetközi vállalatok esélytelenségét a sajtóértesülések alapján megjósolhatóvá tette, hogy "ezek a cégek ellenőrizhető, átlátható gazdálkodási szabályokkal rendelkeznek, ami a versenyzők transzparencia iránti igényén túl is ellehetetlenítette volna egy zavaros gazdasági-politikai háttéralku megkötését."

Kóka János felhívta a figyelmet  arra is, hogy a Danubius és a Sláger Rádió hallgatóinak felháborodása mellett a "joguralom és a tiszta verseny védelmezői" is felemelték a hangjukat a kérdésben. Emlékeztetett rá, hogy a miniszterelnök és az ORTT elnöke mellett a köztársasági elnök is foglalkozott a kérdéssel. Sólyom László reményét fejezte ki, hogy a pályázatok elbírálása szakmai szempontok alapján, a médiatörvény előírásainak megfelelően fog történni. Kóka János szerint viszont a sajtóértesülések alapján alapos a gyanú, hogy nem így történt.

A frakcióvezető arra kéri a parlamenti pártok frakcióit, hogy szavazataikkal támogassák a bizottság mihamarabbi létrehozását, hogy a polgárok tiszta képet kaphassanak arról, hogy valójában mi történt.

Az Országos Rádió és Televízió testület (ORTT) szerdán, első menetben döntött a két országos kereskedelmi műsorszolgáltatási jogosultság odaítéléséről; a döntést egyhangúlag hozták meg, Tímár János (SZDSZ) nem vett részt a határozathozatalban, Majtényi László, a testület elnöke ebben a körben a médiatörvény szerint nem szavazhatott.

A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő - november 18-áig a Danubius Rádió által használt - jogosultságot az Advenio Zrt., a nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, most a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot pedig az FM1 konzorcium nyerte el hét évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!