Belföld

2009.11.13. 10:58

Bárdosi Sándort két évre eltiltották

Budapest - Doppingvétség miatt két évre eltiltotta a versenyzéstől Bárdosi Sándort a Magyar Sumo Szakszövetség fegyelmi bizottsága.

MTI

A szervezet pénteki közleménye szerint a korábbi birkózónak a júliusi, tajvani Világjátékokon szerzett szumós aranyérmét 72 órán belül vissza kell adnia.

Ezenkívül a fegyelmi bizottság helyben hagyta a Világjátékok illetékes testületének döntését, és a sportolót 3000 eurós eljárási költség megfizetésére kötelezte. A versenyző 15 napon belül fellebbezhet az ítélet ellen.
   
Bárdosi a Világjátékokon szumósként végzett súlycsoportjában az első helyen. Elmondása szerint közvetlenül az elutazás előtt megcsípte egy darázs, és az erre kapott gyógyszer került a szervezetébe, ami aztán a pozitív tesztet eredményezhette.
   
A kötöttfogású birkózóként 2000-ben olimpiai ezüstérmes, 32 esztendős Bárdosi a sportágtól eltávolodva más küzdősportokban próbált szerencsét az utóbbi években. Szumósként világ- és Európa-bajnok lett, az MMA elnevezésű vegyes harcművészetben is jeleskedett, emellett gyakori szereplője a televíziós show-műsoroknak is.
   
Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az MTI érdeklődésére korábban elmondta, hogy Bárdosi eltiltása alatt más, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA szabályzata alá eső sportágakban sem szerepelhet.
   
"Magyarországon a magyar kormány doppingolásra vonatkozó rendelete a mérvadó. Vagyis Bárdosi nem versenyezhet olyan sportágban, amely például állami támogatást kap, bejegyzett szövetségként működik, illetve a szövetsége aláírta a WADA-kódexet."

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!