Belföld

2009.11.16. 14:11

Sajóbábony - Horváth Aladár: tudatosan szítják a feszültséget

Sajóbábony - Tudatosan szítják a feszültséget, egyértelműen provokatív szándékkal jöttek Sajóbábonyba a jobbikosok - közölte újságírók előtt Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke a Borsod megyei városban, egy családi háznál, ahol a hétvége történéseiről érdeklődött a helyiektől.

MTI

Az elnök úgy fogalmazott: riadalmat keltett az emberekben a jobbikos fórum azáltal, hogy számos idegen, ráadásul magát gárdistának valló lepte el a települést.

Hozzátette: az egyenruhájuk önmagában is - a bírósági ítélet szerint is - félelmet kelt az emberekben, főként egy cigányok által sűrűn lakott területen, ahol esetleg alakzatban jelennek meg.
   
Hozzátette: különösen akkor kelthet mindez félelmet, ha azoknak a lányoknak, akikről nem tudták, hogy roma származásúak, azt mondták a város határában: "jöttek kitakarítani" a települést.
   
Horváth Aladár azt mondta, hogy a szombati fórum indította el a folyamatot, ennek következménye volt a vasárnapi incidens, amelynek pontos körülményeit is tisztázni kell.
   
Az elnök utalt a romagyilkosságokra, mint mondta, a cigányság joggal érezheti, hogy félelemben él, főleg akkor, ha "szabadjára engedett gárdisták" tevékenykedhetnek. Mindez magában hordja azt a veszélyt, hogy "elszakad a cérna, és ha úgy gondolják, nem védi meg őket a rendőrség", akkor majd megvédik saját magukat. Mindez persze fordítva is igaz - fűzte hozzá.
   
Hangsúlyozta: a legfontosabb a béke és a nyugalom megőrzése, kérdés az, mennyire képes Magyarország egy jogállamhoz méltó konfliktuskezelést végezni.
   
A "cigány embereknek példát kell mutatniuk, hogy semmifajta provokációnak nem ülnek fel, és nem  alkalmaznak erőszakot", ezáltal - a józan többséggel együtt - arra késztetik a hatóságokat, tegyék a dolgukat - fogalmazott Horváth Aladár.
   
Közölte: azért jött Sajóbábonyba, hogy egyeztessen a polgármesterrel, valamint szeretné, ha az emberek tisztán látnának ebben a kérdésben. Azt érezzék: Sajóbábonyban biztonságban érezhetik magukat a romák, "még akkor is, ha joggal gondolhatják, hogy a rendőrök egy jelentős része a Jobbikkal és a Magyar Gárdával szimpatizál" - fejtette ki álláspontját.
   
Arra a felvetésre, hogy korábban éppen a bűnözés miatt emelték fel a szavukat a város lakói, vezetői, Horváth Aladár azt mondta: az a minimum, hogy ez az ország szakítson a kollektív bűnösség elvével és felelősségre vonással. Azokkal szemben kell a jog eszközeit alkalmazni, akik bűncselekményt követnek el, és nem szabad mindezt rávetíteni a teljes kisebbségre - jelentette ki.
   
Véleménye szerint több évtizede már, hogy nem törődött, törődik a politika a mélyszegénységgel, azzal, hogy a harmadik világban található nyomorhoz hasonlóan élnek emberek. "Mind a jobboldalnak, mind a baloldalnak bűnös felelőssége van abban, hogy az országnak egy tizede végletesen és végérvényesen leszakadt, és szinte áthidalhatatlan szakadékok vannak az afrikai nyomor szintjén élők, illetve a polgárosult emberek között" - tette hozzá.
   
Közös politikai megállapodásra volna szükség - a szocialisták és a Fidesz között -, mert ha erre nem hajlandók, maguk teremtik meg a Jobbik vezette kormány hatalomra kerülését - fogalmazott.
   
Megjegyezte: súlyos - gazdasági és politikai - válságban van az ország, és "ez itt látszik meg leginkább, a végeken". "Csönd van, hallgatás van és sunyítás, és ez a táptalaja a szélsőségek megerősödésének". Az a csoda, hogy nem történt - sokkal több településen - már korábban atrocitás, de nem szabad az önbíráskodás útjára lépni - mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!