Belföld

2009.12.30. 12:44

Kóka: újabb gázválság fenyegetheti Európát

Két hét múlva újabb gázválság fenyegetheti Európát, miután az orosz Gazprom elnöke karácsonykor a szállítások ismételt leállítását helyezte kilátásba arra az esetre, ha a gazdasági nehézségekkel küszködő, elnökválasztás előtt álló Ukrajna január 11-ig nem teljesíti az Oroszországgal szemben fennálló fizetési kötelezettségeit - mondta szerdán Kóka János.

MTI

Az Országgyűlés Nabucco-vezetékkel foglalkozó bizottságának szabad demokrata elnöke az ilyen esetek elkerülése érdekében arra is felhívta a figyelmet, hogy fel kell gyorsítani a Nabucco-beruházás európai programját, mert az már nem szenvedhet további csúszást.

A politikus úgy fogalmazott, hogy 2006 óta minden télen azzal a fenyegetettséggel kell szembenézni, hogy Oroszország gazdasági vagy politikai okból "elzárhatja a gázcsapot". Szavai szerint a gázvitákban főként a kelet- és közép-európaiak húzzák a rövidebbet, hiszen ezek az országok még a szocializmusból "megörökölték" az orosz gázzal való ellátás kizárólagosságát. 

Emlékeztetett arra, hogy 2006-ban, az energiaügyekért felelős miniszterként törvényjavaslatban kezdeményezte a magyarországi stratégiai gáztárolók kiépítését. Véleménye szerint az így létesült tárolókapacitásoknak köszönhetően a magyar háztartások és vállalkozások ma már több hetes gázkimaradást is átvészelhetnek. Hozzátette, hogy ezzel a lépéssel azonban egyáltalán nem kerülhetjük el a gázfüggőség enyhítésének, s a Nabucco-gázvezeték mielőbbi megépítésének feladatát. 

Kóka János - mint mondta - úgy látja, hogy Európa eddig arra hivatkozva késlekedett az építésről szóló végleges döntés meghozatalával, mert bizonytalannak gondolta a gázforrásokat. Megjegyezte azt is, hogy mindeközben Kína és Oroszország több tízmilliárd köbméter gáz vásárlására kötött megállapodást Türkmenisztánnal és Azerbajdzsánnal. A bizottság elnöke szerint "ha pedig másoknak sikerül gázt vásárolniuk, csak nekünk nem, akkor abból az derül ki, hogy nem a források bizonytalanok, hanem Európa bizonytalan". 

A további kilátásokat elemezve azt mondta, hogy a Kaszpi-térségen kívül a Közel-Keletről is van esélyünk gázt vásárolni a Nabucco-gázvezetékbe, de csak akkor, ha megépül a vezeték. Kijelentette, hogy a gázfüggőségünk mértéke miatt Magyarországnak van a legtöbb vesztenivalója mindaddig, amíg verseny híján az importgáz drága és bizonytalan. 

"A program iránt meglévő összpárti belpolitikai konszenzus birtokában nekünk kell kicsikarnunk az unióból gyors és hatékony lépéseket" - mondta a politikus.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!