Belföld

2010.01.04. 14:45

MSZP: tízezer új óvodai és bölcsődei férőhely másfél éven belül

A következő egy-másfél évben összesen mintegy tízezer új óvodai és bölcsődei férőhelyet alakítanak ki - mondta Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn az MTI-nek arra reagálva, hogy a Fidesz-KDNP szerint a szocialisták az intézkedéseikkel szétverik a bölcsődei ellátást.

MTI

A szocialista politikus azt mondta: ebben az évben a bölcsődei és az óvodai férőhelyek jelentős mértékben bővülnek. Uniós forrásokból mintegy nyolcezer új bölcsődei és óvodai férőhelyet alakítanak ki a következő időszakban, ezek egy részét már elkezdték építeni, egy részüket pedig a napokban adják át.

Kitért arra is, hogy a családi napközik normatíváját a tavalyi 246 ezer forintról 300 ezer forintra emelték, és további 1.000 férőhely kialakítására nyílik lehetőség. Megjelenik egy új intézménytípus is, a családi gyerekfelügyelet, amelynek finanszírozására mintegy 1.500 férőhelynyi pénzt különítettek el a költségvetésből. Ezzel elsősorban a kistelepüléseken élőkön szeretnének segíteni - mondta, hozzátéve: így a következő egy-másfél évben összesen mintegy tízezer új óvodai-bölcsődei férőhelyet alakítanak ki.

Török Zsolt emlékeztetett: a gyes és a gyed szabályai áprilistól változnak. Mint mondta, a 2010 áprilisa után született gyerekekre vonatkozik az új szabály, tehát 2012-től érvényesül az, hogy nekik plusz bölcsődei férőhelyekre lesz szükségük. Szerinte ettől függetlenül mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a nők munkaerőpiaci integrációja, illetve a gyermekek biztonságos elhelyezése együttesen megvalósulhasson.

Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetjének vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt: a szocialisták azt ígérték, a gyes és a gyed időtartamának lecsökkentésével párhuzamosan növelni fogják a bölcsődei férőhelyek számát. "Ezzel szemben nem hogy a bölcsődei férőhelyek száma nem nőtt, hanem csökkent a bölcsődék finanszírozása" - mondta. Szerinte a bölcsődei ellátás normatívája "nevetségesen kevés".

Soltész Miklós szólt arról, hogy a bölcsődékbe jelenleg 33.500 gyermek jár, 130 százalékos az intézmények kihasználtsága. Azonban abban a pillanatban, hogy ha május 1-jétől megszűnik a hároméves gyes és gyed, "csak a szocialistáknak a felmérései szerint legalább tízezer gyermeket akarnak beíratni bölcsődébe" - mutatott rá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!