Belföld

2010.03.23. 06:34

Bajnai szerint nincsenek rejtett aknák a költségvetésben

Budapest - Alapvetően elégedett a kormány teljesítményével Bajnai Gordon, aki a Blikknek adott interjújában megerősítette: nincsenek rejtett aknák az idei költségvetésben, a büdzsé szigorú, következetes politikával végigvihető, az államháztartási hiány a cél közelében maradhat, és így az euró 2014. január 1-jén bevezethető.

MTI

A napilap keddi számában közölt interjúban a miniszterelnök a kormány munkáját a vállalások teljesítésével minősítette. Azt mondta: egy évvel ezelőtt 3 feladatot vállaltak, ezek mindegyikét lényegében teljesítették. Ide sorolta az ország visszafordítását gazdasági értelemben a "szakadék széléről", a hosszú távú gazdasági növekedés alapjainak megteremtését, illetve, hogy az ezekhez szükséges, "sokszor fájdalmas" intézkedéseket az elviselhetőség szintjén tartsák.

A bizalom és a stabilitás jelei között említette a forint erősödését és a jegybanki alapkamat történelmi mélypontra csökkentését, a járulék- és adómérséklést, illetve azt, hogy 40 évre biztonságossá tették a nyugdíjrendszert. Ezáltal a gazdasági növekedés jövőre 3-4 százalék körül lehet, amelyet megfelelő lépésekkel évekig fent lehet tartani - hangsúlyozta.

Elismerte, hogy voltak nehéz intézkedések, amelyeket igyekeztek ellensúlyozni, ahogy olyan elképzelés is volt, amelyet végül nem tudtak végrehajtani. Bár a kormány munkájára számszerű értékelést nem kívánt adni, hangsúlyozta: az egy évvel ezelőtt összeállított válságkezelő program 134 pontjából 129 teljesült. Hozzátette: a kormány munkáját majd egy-két év távlatából lehet igazán jól megítélni.

A - meg nem valósult elképzelések közé tartozó - vagyonadóról úgy vélte, hogy az Alkotmánybíróság által kifogásolt rész a jogszabályban parlamenti döntéssel könnyedén módosítható, "ha valakinek lesz hozzá bátorsága".

A szavazatát firtató kérdésre kifejtette: azokat fogja támogatni, akik a parlamentben vállalták a jelenlegi kormányprogramot, és azt ígérik, hogy ezt a programot viszik tovább. "Nehéz, népszerűséget csökkentő lépések voltak ezek, komoly politikai árat kellett értük fizetni. Bátorság és felelősségtudat kellett ahhoz, hogy egy párt ezek mögé odaálljon. Ezt a Magyar Szocialista Párt megtette. Ezek után én most nem is tehetek mást, mint hogy ezt a politikai erőt támogatom".

Bajnai Gordon szerint helytelen lenne aktív miniszterelnöknek a következő állásáról tárgyalnia, összeférhetetlenséget jelentene, zavarná a munkában. "Senkivel sem tárgyalok most semmiről, világosan eldöntöttem, hogy a miniszterelnöki felelősséget átadva egy hosszabb pihenőt szeretnék tartani" - mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!