Belföld

2010.03.19. 18:46

Gyurcsány: a demokraták támogassák Mesterházy Attilát!

Budapest - Gyurcsány Ferenc azt kérte a demokratáktól, a bizonytalanoktól és a csüggedőktől, hogy támogassák a Mesterházy Attila vezette MSZP-t. A volt miniszterelnök pénteken Budapesten, értékelő beszédében úgy vélekedett, hogy a választással a küzdelemnek nem lesz vége.

MTI

Gyurcsány Ferenc leszögezte: jobb lett volna, hogy ha nem így lesz, de minden esélye megvan annak, hogy hárompárti legyen a parlament; ezzel a demokratáknak végül egyetlen képviselője lesz a parlamentben, ez pedig az MSZP.

Az MSZP lehet a polgárosodás, a parlamentáris demokrácia, a harmadik Magyar Köztársaság utolsó igazi védője és képviselője - vélekedett, hozzátéve: ez rájuk is nagy felelősséget ró, úgy kell politizálniuk, hogy az MSZP a nemzeti progresszió, a demokratikus modernizáció nagy, befogadó pártja lehessen.

A négy évvel ezelőtt az MSZP-re szavazóknak azt üzente: minden okuk megvan arra, hogy ne szégyelljék akkori tettüket, jól döntöttek, amikor baloldalra, a tisztességes, hazafias politikára voksolta, és reménykedtek abban, hogy Magyarország egy jobban élhető hely lesz; az igazság ma is az ő oldalukon áll.

Magyarországon 2002 óta "totális politikai háború" folyik, amióta a Fidesz nem volt képes belenyugodni választási vereségébe - vélekedett. Szerinte ez nem demokratikus vetélkedés, hanem "nyílt, uszító politikai háborúskodás", és e politika kárvallottja Magyarország.

A semmihez képest a bármi is hazugság - közölte a politikus arra utalva, hogy a Fidesz eddig semmit nem mondott kormányzati terveiről. Ha a Fidesz ezzel a politikával kormányra kerül, akkor ez a politika, és kormány a "hazugság mocskában születik".

A volt kormányfő véleménye szerint ez a magatartás annak az erkölcsnek, hitnek az elárulása, amelyekre hivatkoznak a Fidesz politikusai; a Fidesz vezetőinek politikája ma gyáva és hazug, megtévesztik a jobboldali szavazókat.

A Jobbik szavazóiról szólva Gyurcsány Ferenc azt mondta: el tudja fogadni, hogy Magyarország sokak számára tele van kilátástalansággal, de azt nehezen érti, miként fordulhat bármilyen csalódás uszításba.

Közölte: a szélsőségesség és a radikalizmus nem a politikai történelmi mennybe, hanem a pokolba juttatja az országot, akkor is, ha sokan azt gondolják, a hazájukat szolgálják.

A Fidesz legfeljebb a szélsőségesség enyhébb formája - szögezte le Gyurcsány Ferenc. Kifejtette: a demokratikus közép nem mértani fogalom, Orbán Viktor attól nem válik demokratává, hogy a Fidesznél is van szélsőségesebb politikai erő. Nem a Fidesz szavazói, hanem a Fidesz politikája a szélsőséges - közölte.

Véleménye szerint Magyarország az elmúlt húsz évnek a legellentmondásosabb időszakát éli és "összekuszálódtak a dolgok", mert sokan kötöttek rá egy-egy csomót. Elvágni, amolyan gordiuszi csomóként lehetetlen, mert az összecsomósodott szálakat kibogozni hatalmas munka lesz és sokkal több idő, mint szeretnénk - jelentette ki.

Miközben Magyarország utóbbi fél évezredének legsikeresebb időszakát éli, az emberek ebből keveset látnak és éreznek - hangsúlyozta.
Úgy látja: ma Magyarország úgy viselkedik, mint egy olyan közösség, egy olyan nemzet, amely csalódott múltjában, bizonytalan a jelenében, és végtelenül türelmetlen jövőjét illetően. Nem lehet nem érzékelni a csalódottság, a bizonytalanság, és a türelmetlenség letaglózó, őrjítő elegyét.

Kiemelte, az elmúlt nyolc évben a kormányokat egyetlen komoly törekvés vezérelte: utat akartak nyitni a nyugatos polgárosodásnak.    
A szocialista politikus a 2002 és 2006 közötti időszakról azt mondta, egy évtizedes szociális álom látszott megvalósulni, de keserű volt az ébredés, mert a kormányzati ciklus végére világossá vált, hogy ez az álom nem finanszírozható tovább, mert a gazdaság nem tudja kifizetni.

Számítása szerint a folyamat 2001-ben indult és 2006-ig a három kormány több mint 1500 milliárd forintot költött el "tisztességes, elfogadható, vitatható, de a többség által szerethető célokra". Mint mondta, ennek fedezetét nem a közös teljesítmény, hanem a hitelek biztosították, felét a Medgyessy-, harmadát az Orbán-, hatodát pedig a Gyurcsány-kormány költötte el.

Ami a matematikában igaz, nem biztos, hogy igaz a politikában - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Hozzátetette: aki egyszer sokat ad, majd visszavesz a végén, az kevesebbet adott, mintha folyamatosan, egyenletesen keveset adott volna, a "jó szándéknak, jóakaratnak nyögés lett a vége".

Leszögezte: az eredmények nem vesztek el, az "emberek jobban élnek, mint 2001-ben", még akkor is, ha ennek nincsenek mindig tudatában.

A reformfolyamatról azt mondta: az ország egy része megijedt, és az áldozata lett a Fidesz által gerjesztett politikai háborúskodásnak is.
A népszavazási vereség döntő csapást mért a reformpolitikára, az azt követően kirobbant gazdasági válság pedig megpecsételte a kormány sorsát - szögezte le.

Saját szerepével kapcsolatban azt mondta, rosszul mérte fel erőiket, türelmetlen volt, és azt hitte, hogy mindent le fog győzni az igazuk és az akaratuk. Mint mondta: egy év gondolkodási idő után úgy látja, hogy nem vette észre a különbséget a választópolgárok tapintható reformszándéka és hiányos reformképesség között.

Nem elegendő sokunk együttes és bármilyen tisztességes reformszándéka, ha a túlnyomó többség nem akar velünk jönni - tette hozzá azzal, hogy elhibázták, amikor azt hitték, hogy a többség támogatásának megszerzése nélkül hittel, akarattal átviszik az országot a "túlsó partra".

A volt miniszterelnök beszédében külön elismerte Bajnai Gordon miniszterelnök és Lendvai Ildikó teljesítményét.

Gyurcsány Ferenc "Magyarországért, a köztársaságért!" fordulattal zárta a beszédét, és azzal, hogy ő a nemzeti progresszió útját folytatja és az MSZP-re szavaz. A politikust a több mint egy órás beszéde alatt többször megtapsolta a közönség.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!