Belföld

2010.03.19. 20:46

Mesterházy: aki nem szavaz, a Fidesz és a Jobbik közti együttműködésre szavaz

Pécs - Mesterházy Attila szerint a Fidesz és a Jobbik együttműködésére szavaznak azok, akik távol maradnak az áprilisi országgyűlési választásoktól.

MTI

"Ahogy e két párt együtt tud működni az önkormányzatokban, ugyanolyan jól működik majd együtt az Országgyűlésben is, hiszen szavazótáboruk összeér" - mondta az MSZP miniszterelnök-jelöltje pártja pénteki pécsi választási fórumán. Hozzátette: az a vita, amely ma a médiában kibontakozik e két párt között, nem tartalmi vita. Arról szól, hogy melyik párt mögé állnak be a radikális szavazók.

A politikust országjáró kisbuszából kiszállva sem tüntetők, sem szimpatizánsok nem fogadták, csak baranyai párttársai vették körül az Apáczai művelődési központnál, s az intézmény színháztermében foghíjas sorokban ülő, mintegy kétszáz fős, elsősorban az idősebb korosztályt képviselő hallgatóság előtt tartotta meg beszédét.

Mesterházy Attila úgy vélte: látható módon a Fidesz politikája is összeér a Jobbikéval. A következő parlamentbe pedig mindössze három párt, a Fidesz a Jobbik és az MSZP jut be, s élesen kettéválik az az értékrend, az a világkép, melyben ők, és amelyben a szocialisták hisznek.

"A Jobbik és a Fidesz a kirekesztésben, a hazaárulózásban, a gyűlöletkeltésben, a nemek politikájában hisz" - mondta a politikus,  hangsúlyozva: "aki nem támogatja ma a szocialistákat, nem támogatja a demokráciát, a békés egymás mellett élést, az emberi méltóságot".
Mesterházy Attila gondolatait taps kísérte, de a hangulat fokozásában jelentős szerepet játszottak a hallgatóság között helyet foglaló piros inges aktivisták. Az ülésekre helyezett, MSZP-feliratú táblákat is rendszerint ők emelték a magasba.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje pártja választási esélyeivel kapcsolatban annyit mondott, hogy az MSZP sikeresen szerepelhet, ha tisztességes kampányt folytat, valamint határozottan és keményen kiáll saját értékei mellett.

Hozzáfűzte, el kell mondani az embereknek azt is, hogy az elmúlt nyolc évben soha nem látott támogatási források érkeztek az országba, mely ez idő alatt sokat fejlődött, még akkor is, ha e fejlődés révén megvalósult beruházások esetenként nem tűnnek látványosnak, s mára megszokottá váltak.

Megjegyezte, álláspontja szerint az MSZP és a kormány sikeresen kezelte a gazdasági válságot, és becsületes, bátor döntéseket hozott. Bár e nemzetmentő munka nyomán sokan elveszítették állásaikat, az intézkedéseknek köszönhetően "a nagyobbik rosszat" sikerült elkerülni.

Mesterházy Attila a Fidesz programját konkrétumok nélküli politikai szlogengyűjteménynek nevezte, az MSZP programjáról ellenben azt mondta, hogy abban a klasszikus baloldali értékek és a nemzeti modernizáció egyaránt megjelenik.

Ismertetése szerint a szocialisták programja egymásra épülő cselekvési terveket fogalmaz meg, egyik legfontosabb pontja pedig a munkahelyteremtés, melyben nemzeti konszenzusra is szükség lenne.

A politikus szükségesnek nevezte egy új politikai kultúra kialakítását annak érdekében, hogy a politika a mindennapi emberek gondjairól szóljon, és ne legyen az a célja, hogy a másikat sárba döngölje.

"Képessé kell lennünk rá, hogy elismerjük tévedéseinket, s azt, hogy ha másnak van igaza. Nem a gyengeség, hanem a szilárd önértékelés, a magabiztosság jele, hogy tudunk együttműködni a nemzet érdekeinek szem előtt tartásával. Mert a politika arról szól, miként tudunk előrejutni, az emberek érdekeit képviselni" - mondta.

Mesterházy Attila pécsi fórumán végül az MSZP baranyai országgyűlési képviselőjelöltjeit ajánlotta a választók figyelmébe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!