Belföld

2010.03.05. 16:55

MSZP: a Magyarok Nyilai politikai szárnya után is nyomozni kellene

Budapest - Lendvai Ildikó azt kérte az ügyészségtől és a bűnüldözési szervektől, tegyenek meg mindent azért, hogy a Magyarok Nyilai terrorszervezetnek ne csak a katonai, hanem a politikai szárnyának a tagjait is bíróság elé állítsák.

MTI

A szocialista pártelnök pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: kellene tudni, hogy ki a szervezet "agytrösztje", hiszen mivel politikusok voltak a célpontjaik, a cselekedetekhez kellett politikai felkészültséggel is rendelkezniük.

Lendvai Ildikó azt is kérte az ügyészségtől: a lehető leggyorsabban és legalaposabban nyugtassák meg ez ügyben az embereket, és ne lassítsa egy esetleges ügyészcsere a nyomozást.

Ez utóbbit azzal indokolta, hogy a hírek szerint az ügy vizsgálata folyamán ügyészcsere is történt, ami időveszteséghez vezetett.

Mint mondta, nem tudni ugyan, hogy kik tartoznak bele a Magyarok Nyilai agytrösztjébe, de akik mentegetik a terrorszervezetet, azok a Jobbikkal szimpatizálnak.

Emlékeztetett: tavaly júniusban a Jobbik Szegeden együttműködést kötött több szervezettel, köztük Budaházy Györgyével is, aki a Magyarok Nyilai katonai vezetője. Vajon ezeknek egy csoportja alkotja-e a politikai szárnyát a terrorszervezetnek? - tette fel a kérdést.

Megjegyezte, hogy Budaházy Györgyöt Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője segíti, aki jogásznemzedékeket oktat. Ennek kapcsán felvetette, "egészen nyugodtak lehetünk-e", ha jogászi kapcsolataik is vannak a terrorszervezet tagjainak.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: nem a személyes érintettség okán beszél erről, bár ő is megijedt a történtek után, és rosszabb szívvel lépett be hazaérve a lépcsőházba, mint korábban. (Más politikusok mellett Lendvai Ildikó neve is szóba került a Magyarok Nyilai esetleges célpontjaként egy hangfelvétel tanúsága szerint.)

"Megijeszteni lehet minket, elijeszteni nem" - jelentette ki, hozzátéve, a jövőben is ugyanazt fogják tenni, mint eddig, és ugyanúgy a meggyőződésüknek megfelelően fognak szavazni a parlamentben, mint eddig.

Felhívta a figyelmet arra is, a rendszerváltás óta a politikai terrorizmus jelenlétének alapos gyanúja most merült fel először, és ilyen esetben kiemelt figyelemre van szükség.

Arra a kérdésre, érzi-e úgy, hogy a hatóságok esetleg mulasztottak ez ügyben, azt válaszolta: a rendőrség mindent megtett, nem történt semmi baj. Nem minket kell őrizni, hanem azokat, akik mások biztonságára törtek - jegyezte meg.

A sajtótájékoztatón levetítették az RTL Klub egyik tudósítását, amelyből korábban kiderült, hogy a Magyarok Nyilai Lendvai Ildikó pártelnököt is meg akarta támadni annak a háznak a lépcsőházában, ahol lakik, de fontolgatták, hogy rálőjenek Gyurcsány Ferenc volt kormányfő budai házára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!