Belföld

2010.03.22. 06:15

Tovább tárgyal az MDF és az SZDSZ

Budapest – Hétfőn délelőtt tovább tárgyal az MDF és az SZDSZ a budapesti és az országos listáról, a két párt ugyanis még mindig nem tudott végleg megegyezni. Vasárnap az SZDSZ Választási Operatív Testülete éjszakába nyúlóan tárgyalt, a megbeszélés egy részén részt vett Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese is.

MTI

Retkes Attila, az SZDSZ elnöke, vasárnap este fél 12 körül az SZDSZ fővárosi székházánál várakozó újságíróknak azt mondta, hogy pártja és az MDF vasárnapi tárgyalásain is történtek előrelépések annak érdekében, hogy teljesüljön korábbi politikai megállapodásuk, de az egyes személyeknél fontosabb, hogy a demokratikus középnek, Bokros Lajos vezetésével legyen parlamenti képviselete.

Közölte, hogy a nyitva maradt „részletkérdésekről” hétfőn tovább tárgyalnak, de véleménye szerint az egyeztetéseket délelőtt le tudják zárni.

Kijelentette: Herényi Károly is arról biztosította őket, hogy az MDF a korábbi megegyezés száz százalékos teljesítésére törekszik, az ezzel kapcsolatos személyi döntések bejelentése hétfőn történik meg.

Kérdésre válaszolva leszögezte, szó sincs arról, hogy zsarolták volna az MDF-et.

Azokra a hírekre reagálva, hogy az MDF-es Csapody Miklós állítólag fontolgatja a visszalépését, azt mondta, ezzel nekik nem kell foglalkozniuk, mert a képviselő a Magyar Demokrata Fórum politikusa. Hangot adott annak a véleményének, hogy az MDF budapesti listája "már hosszabb idő óta nincsen veszélyben és nem is lesz".

Az SZDSZ Választási Operatív Testülete vasárnap délután ült össze, hogy megtárgyalja az MDF országos választmánya által szombaton elfogadott országos és területi listákat.

A tárgyalásokhoz kora este csatlakozott az MDF részéről Herényi Károly. A Magyar Demokrata Fórum elnökhelyettese este 11 óra körül, autóval hagyta el az SZDSZ székházat, így a várakozó újságírók nem tudtak kérdéseket feltenni neki.

Az MTI szabad demokrata forrásokból korábban úgy értesült: az SZDSZ a két párt közötti megállapodás egyik feltételeként szabná, hogy a fővárosi listán Bokros Lajos mögött Ikvai-Szabó Imre kapja meg a második helyet. Így viszont az MDF-es Debreceni József egy hellyel hátrébb szorulna.

Az SZDSZ országos tanácsának és fővárosi választmányának közös, szombati ülése után Retkes Attila jelentette be, hogy a két szervezet a Választási Operatív Testületnek azt a javaslatát fogadta el, amely szerint vélhetően öt olyan hely van az MDF által a választási együttműködés keretében felajánlott országos és budapesti listás pozíciók között, amelyek jó esélyt kínálnak a parlamentbe való bejutásra.

Éppen ezért egy öt névből álló, zárt listát készítettek, amelyen csak a jelöltjeik sorrendjét határozták meg.

A lista a következő: Retkes Attila pártelnök, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, Skaliczki Andrea, az országos tanács elnöke, Szentkuti Károly Győr-Sopron-Moson megyei elnök és Iván János, a párt XXII. kerületi képviselőjelöltje.

Az MDF szombati országos választmányi ülését követően Makay Zsolt, a testület elnöke azt közölte az MTI-vel, hogy Dávid Ibolya pártelnök vezeti az MDF országos listáját, Bokros Lajos, a párt miniszterelnök-jelöltje pedig a budapesti lista élén áll.

Az országos lista első tíz helyén Dávid Ibolya mellett Herényi Károly elnökhelyettes, Kajdi József, az MDF kabinetvezetője, Makay Zsolt választmányi elnök, Pusztai Erzsébet pártigazgató, Karsai Péter elnökségi tag, Retkes Attila, az SZDSZ elnöke, Nagy Tamás, Somogyi Zoltán kampányfőnök és Juhász Zoltán szerepelnek.

A választmányi elnök közleménye szerint az MDF budapesti területi listáját Bokros Lajos vezeti, akit Debreczeni József követ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!