Belföld

2010.03.02. 06:26

Választás 2010 - A választási gyűléseket nem kell bejelenteni a rendőrségnek

Budapest - A választási gyűléseket nem kell bejelenteni a rendőrségnek, de a rend fenntartásáról a szervezőnek gondoskodnia kell - áll az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) világhálós oldalán.

MTI

Sólyom László köztársasági elnök az országgyűlési képviselők választásának első magyarországi fordulóját április 11-ére, a második fordulót április 25-ére tűzte ki. A választási kampány - amely időszak alatt választási gyűlést lehet tartani - a választás kitűzésétől a szavazást megelőző nap, azaz április 10-ike 0 óráig tart. 

A közlemény szerint határozottan fel kell lépni azokkal szemben, akik a választás jogszerű lebonyolítását akadályozzák, zavarják, a rendőrségnek pártpolitikától mentesen kell a tevékenységét végeznie. 

A rendőrség emlékeztetett arra: a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűlések nyilvánosak, nem tartoznak a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá, ezért előzetes bejelentés nélkül is megtarthatóak. 

A rendezvény addig minősül választási gyűlésnek, amíg azt a szervező befejezettnek nem nyilvánítja. Amennyiben a szervező a gyűlést lezárja, de a résztvevők továbbra is a helyszínen maradnak, azt már a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvénynek kell tekinteni, ami jogszerűen csak előzetes bejelentés esetén tartható - hívta fel a figyelmet a rendőrség. 

A választási gyűléseken az állampolgárok szabadon megjelenhetnek, azonban nem tarthatnak maguknál lőfegyvert, robbanóanyagot, vagy más, az élet kioltására vagy testi sértés okozására alkalmas eszközt. 

A rendezvény szervezőjének kell gondoskodnia a rend fenntartásáról, ehhez rendezők segítségét veheti igénybe. A rendezők létszáma nincs meghatározva jogszabályban, de a rendőrség tapasztalatai szerint célszerű, ha legalább annyian vannak, mint a várható érdeklődők öt-tíz százaléka. 

A választási gyűlésnek békés keretek között kell megvalósulnia, ezért a résztvevők magatartásának általánosságban is erőszaktól mentesnek kell lennie. 

A rendező jogosult a rend fenntartása érdekében a résztvevőkhöz "felhívást intézni", illetve intézkedni. Szabálysértést, illetve bűncselekményt valósít meg, aki a rendező felhívásának nem tesz eleget, vagy intézkedéseinek ellenáll. 

Az, hogy a választási gyűléseket nem szükséges bejelenteni a rendőrségnek, nem jelenti azt, hogy a szervező mentesül a más szervek irányába teljesítendő bejelentési, illetve engedélykérési kötelezettség alól: a közterület-foglalást a területileg illetékes önkormányzattal kell egyeztetni, a rendezvény közúton történő megtartásához pedig a közút kezelőjének a hozzájárulása kell. 

A gyűlés megtartását a rendőrségen célszerű jelezni, a rendőrségnek ugyanis általános törvényi kötelessége a közrend fenntartása és jogsértések megakadályozása. A választási rendezvények rendjének fenntartásában, a jogsértések megelőzésében, illetve megakadályozásában azonban csak akkor tudnak közreműködni, ha tudomásuk van az eseményről és annak biztosítására fel tudnak készülni. 

A nagy létszámú érdeklődőt vonzó választási rendezvények biztonságos megtartása nehezen képzelhető el rendőrségi segítség nélkül - olvasható az ORFK közleményében. A rendőri segítség elengedhetetlen a közutak forgalmának sok esetben szükségessé váló tereléséhez, irányításához. Emellett az azonos helyszínen, továbbá azonos vagy nagyon közeli időpontban megtartani kívánt rendezvények biztonságos, atrocitásoktól mentes lebonyolításában is közreműködnek, szükség esetén egyeztető tárgyalásokkal és tájékoztatással segítik a szervezőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!