Belföld

2010.04.28. 17:43

A megújuló energiáé a jövő

Veszprém - A növekvő energiaköltségek mindenkit takarékosságra késztetnek. A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület erre hívta fel a figyelmet egész napos akciójával szerdán a Kossuth utcán.

Munkatársainktól

A környezet védelme és a rendelkezésre álló egyre szűkösebb energiaforrások miatt is folyamatosan az érdeklődés középpontjában áll a helyzet, amiből egyetlen kivezető út van: a megújuló energiaforrások használata. Még akkor is, ha drága az átállás és hosszabb idő alatt térül meg a beruházás.

A háztartásokban sok energia elvész, holott kis odafigyeléssel sok pénz takarítható meg. A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület egész napos akcióval mutatta be a lehetséges megoldásokat, számításokat végeztek az érdeklődőknek, köztük Schaáf Balázs harmadéves gépész egyetemistának. 

- Nem tudtam, hogy nem minden esetben érdemes energiatakarékosra cserélni az izzókat - osztotta meg velünk friss tapasztalatait a fiatalember.

Az ingatlanok energiatanúsítványa, vagyis a zöldkártya is felkeltette Schaáf Balázs érdeklődését. Lakásvásárlásnál hasznos lesz, mert ebből minden kiderül az épületről, ami energetikai szempontból fontos. A kétkedő kérdésre, hogy vajon az egyetemisták ingerküszöbét is eléri-e a takarékosság, nevetve válaszol: természetesen, őt például zavarta a laptop standby gombja, mert nagyon világított éjjel, hát kikapcsolta. Egyben energiát takarított meg. Ugyanígy odafigyel, hogy a telefon töltőjét nem hagyja a konnektorban, már csak azért is, mert éppen most tanul a transzformátorok üresjárati töltéséről - ez lényegében ugyanaz, nagyban. Lehet, hogy apróságnak tűnik a nagy elosztót kikapcsolni, de egyetlen gombnyomással mégiscsak energiát takarítunk meg, magyarázta. Balázs kipróbálta a nyílászáró-szigetelő gépet, amit a Csalánnál kölcsönözni is lehet: ez sem túl bonyolult művelet és sok meleget benn lehet tartani a lakásban, ha ajtó-ablak nem engedi ki a szabadba.

- Nem lehet elvárni a családoktól, hogy milliós beruházásokat fordítsanak energiatakarékosságra, ha az anyagi helyzetük nem teszi lehetővé, de kis odafigyeléssel is sok energiát takaríthatunk meg - vette át a szót Kiss Renáta, a Csalán projektvezetője. - Nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy amit reklámoznak, valóban takarékos-e. Az energiatakarékos izzókat például csak olyan helyiségekben érdemes használni, ahol folyamatosan üzemelnek, a mellékhelyiségben, kamrában például nem. Nincs idejük ugyanis feltöltődni, belemelegedni. Ezekben a helyiségekben jók lennének a hagyományos kis teljesítményű, például 60-as izzók, ezeket azonban sajnos kivonják a forgalomból.

Hosszú távon a környezetvédők szerint mindenképpen a megújuló energiaforrások jelentik a jövőt. Megszüntetik az energiafüggőséget, elkerülhető az állandó áremelkedés, és még a természetet is védjük.

Varga János napkollektorokat és napelemeket forgalmaz. Mint mondja, sokan még mindig nem tudják, mi a kettő között a különbség. A kollektort meleg víz előállítására, fűtésrásegítésre, medencefűtésre használjuk, míg a napelemet villamos áram előállításra. Ez utóbbi is igen jó megoldás a szakember szerint, csak drága és lassan térül meg. Ma már van lehetőség arra, hogy egy családi ház áramellátását a Nap biztosítsa, a szolgáltatót ugyanis törvény kötelezi arra, hogy átvegye a rendszerre az így termelt áramot. Egy úgynevezett oda-vissza mérő segítségével ki tudják számolni, mennyi áramot termelt a napelem és mennyit adott a szolgáltató, a különbözetet fizeti a család.

Egy átlagos, 100-120 négyzetméteres háznál 2-3 millió forintba kerül a napelemek felszerelése, és négyfős család esetében körülbelül 10-15 év a megtérülési ideje - számol Varga János. - Ez persze attól is függ, milyen és mennyi háztartási gépet használ a család, van-e például klímaberendezés, ez gyorsítja a megtérülési időt. Napkollektor esetében a megtérülési idő 6-10 év, 1,8 millió forintba kerül a fűtésrásegítő rendszer felszerelése.

Varga János hat éve foglalkozik ezzel, s ez idő alatt 300 rendszert szerelt fel, ami nem kevés. Ipari létesítmények, szolgáltatók, szállodák, magánszemélyek a partnerei. Azt mondja, minden második ember felszereltetne napenergiás rendszert, de a pénztárcája nem engedi. Sokakat az tart vissza, hogy azt hiszik, nagy átalakítással jár a szerelés. Pedig csupán néhány fúrás az egész.

Jelentős összeget takarítanak meg Bakos Dávidék azzal, hogy a négylakásos sorházban, ahol élnek, geotermikus fűtésre rendezkedtek be.

- Bár a lakás négyzetméterára valamivel drágább, mint a szokásos módon kialakított házaké, ez a befeketetés megtérül azzal, hogy a fűtést és a meleg vizet is a föld hőjéből nyerjük a plafonba és a falakba épített csöveken keresztül, ráadásul a rendszer környezetkímélő is - osztotta meg velünk tapasztalatait  a Balatonfüreden élő fiatalember, aki feleségével és kislányával élvezi a 87 négyzetméteres, kétszintes ház előnyeit.

A lakásokban kialakított hőszivattyús rendszer működési elve egyébként olyan, mint egy hűtőgépé. Egy hűtő körfolyamat van benne, mely a környezeti és a kívánt belső hőmérséklettől (kívánt vízhőmérséklettől) függően adja le a teljesítményét a fűtési vagy hűtési rendszernek. E körfolyamat egy beépített automatikának köszönhetően megfordítható, így nyáron hűtésre is használható.

Bakos Dávid elmondta: a kisbabájuk miatt egész télen éjjel-nappal 23 Celsius-fok körül tartották a hőmérsékletet, és a melegvíz-fogyasztással együtt nem fizettek 15 ezer forintnál nagyobb fűtésszámlát. A rendszer további előnye, hogy nyáron nem kell légkondicionálót használni.

 

Aki szegénységben él, tudja, mi a spórolás. Neki nem kell magyarázni, miért ne folyassa  a vizet, miért ne kapcsoljon villanyt, ha nem muszáj. A pazarlás amolyan jóléti magatartás, amit az engedhet meg magának, akinek van miből.

A gazdasági válság talán egyvalamire jó: visszaterelgeti azokat a takarékossághoz, akik gyerekkorukban még tudták, mit jelent ez, csak felnőtt fejjel, megfelelő anyagi háttérrel már elfelejtették. A hosszútávú energetikai befektetésekre a legtöbb családnak még várnia kell. Csak el ne felejtsük megint, ha jól
megy a sorunk.

Németh F. Bernadett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!