Belföld

2010.04.19. 16:09

Vulkánkitörés - Kedd reggelre ismét elérheti a hamufelhő Magyarország légterét

Budapest - Egy déli irányból érkezett légtömeg "kicserélte" a levegőt az országban, de a vulkáni hamufelhő előreláthatólag kedd reggelre ismét elérheti Magyarországot - mondta Üveges Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa hétfőn az MTI-nek.

MTI

A vulkáni hamu hétfő délután elhagyta az ország légterét, az előrejelzések azonban arra figyelmeztetnek, hogy az éjszakai órákban változik a légmozgás iránya, így kedd reggelre az ország északnyugati felét ismét elérheti a hamufelhő a felszíntől hatezer méteres magasságig - hívta fel a figyelmet.

Üveges Zoltán közlése szerint az izlandi vulkán aktivitása egyre csökken. 

Az adatokat az OMSZ a brit meteorológiai szolgálat egyik alvállalatától, a vulkáni hamu előrejelző központtól kapja. Az adatok - amelyek a hamu koncentrációjára vonatkoznak - hatóránként érkeznek a magyar központba, ahonnan továbbküldik azokat a légtérbiztonságért felelős hatóságnak, a HungaroControlnak.

A londoni központ úgynevezett terjedési, ülepedési modellel dolgozik, amely a vulkánból származó hamu terjedését szimulálja, ez egyébként az egyik legfejlettebb rendszer a világon. Európában egyetlen hasonló központ van a franciaországi Toulouse-ban, de az nem foglalkozik az izlandi térséggel - magyarázta Üveges Zoltán.

A londoni központból származó információkat Magyarországon kiegészítik a saját - már az időjárás előrejelzésére vonatkozó - adatokkal, majd a hatóságok döntenek a légtér biztonságát szavatoló intézkedésekről.

Ebben a rendszerben általában a "jobb félni, mint megijedni" elv érvényesül; ugyan a vulkáni hamu előrejelzésnek is vannak korlátai, de egyelőre ez a legmegbízhatóbb információ, amelyre a légügyi hatóságok támaszkodhatnak Európában - mondta a meteorológus.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!