Belföld

2010.05.07. 13:48

Szekeres Imre: a biztonságról és az együttműködésről szólt a magyar-amerikai közös hadgyakorlat

Kecskemét - A biztonságról és a védelemről, valamint az együttműködésről szólt a Load Diffuser 2010 repülőharcászati gyakorlat; az Egyesült Államok hadserege és a Magyar Honvédség Afganisztánban is kiválóan kooperál - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter pénteken Kecskeméten.

MTI

Az április 26. és május 7. között a repülőbázison rendezett közös hadgyakorlat záró sajtótájékoztatóján a miniszter azt mondta: a Magyar Honvédség és az Egyesült Államok hadseregének szövetségesi együttműködése nagy tudást, komoly technikai ismereteket követel. Afganisztánban a szárazföldi alakulatok kooperációja példaértékű - mondta Szekeres Imre.

Eleni Tsakopoulos-Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, aki részt vett a gyakorlat sajtótájékoztatóján, példaértékűnek nevezte a két hadsereg szárazföldi csapatainak afganisztáni együttműködését. Azt mondta: az Egyesült Államok nagyon büszke arra, hogy a közös cél, a biztonság érdekében együtt dolgozhat Magyarországgal a további képességek kiépítésében, fejlesztésében.

Tömböl László vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke sikeresnek ítélte a közös repülő harcászati gyakorlatot. Közlése szerint, kevesebb mint két hét alatt 220 sikeres felszállást hajtottak végre a kecskeméti légi bázison. A gyakorlaton a honvédség légierejének minden egysége részt vett.

Tömböl László kiemelte: Afganisztánban is az ohioi nemzeti gárdával működik együtt a magyar egység. 

A Load Diffuser 2010 elnevezésű nemzetközi gyakorlat célja az volt, hogy a repülőbázis pilótái tapasztalatokat szerezzenek és osszanak meg az Egyesült Államok légierejének pilótáival. A közös repülések során az együttműködést, valamint a NATO-ban alkalmazott harceljárásokat gyakorolták.

A gyakorlaton magyar részről nyolc JAS-39 Gripen, két MiG-29-es vadászrepülőgép valamint egy légvédelmi rakétakomplexum vett részt összesen 350 fővel.

Az Egyesült Államok Ohio-i Nemzeti Gárda 178. Vadászrepülő Ezredét nyolc F-16-os vadászrepülőgép, illetve két C-17 és egy C-5 típusú szállítógép képviselte. Az amerikaiak 110 fővel érkeztek a gyakorlatra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!