Belföld

2010.06.08. 09:42

Árvíz - Csökken a védekezésben résztvevők száma - 5050 kitelepített (folyamatosan frissítve, fotókkal)

Az éjszaka folyamán semmilyen rendkívüli esemény nem történt az árvízi védekezésben, a lassú apadás lehetővé teszi a védekezésben résztvevők számának csökkentését, de hogy mennyivel, az a nap folyamán dől majd el - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője kedden reggel az MTI-nek.

MTI

Az éjszaka folyamán Borsodban mintegy 12,5 ezer ember védekezett a gátakon, az ország más részein csak megfigyelőszolgálatban dolgoztak - tette hozzá.

Országosan a kitelepítettek száma 5050-re emelkedett, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4502-re.

Az áradás miatt ivóvízproblémák adódtak több településen is. Hat helységben palackos vagy zacskós vizet osztanak az embereknek - közölte a szóvivő. 

Tájékoztatása szerint a kialakult havária-helyzet miatt az Észak-magyarországi Regionális Vízművek ZRt. által ellátott települések ivóvízellátását nem a Csúcsvízmű oldja meg saját termeléséből, hanem a MIVIZ Kft. által biztosított ivóvizet szolgáltatja tovább a településeknek.

Az ÁNTSZ utasításának megfelelően több településen is csak legalább egyperces forralást követően ajánlott a víz fogyasztása. Ezek a települések Alsódobsza, Alsózsolca Ipari Zóna, Arnót, Belegrád, Berzék, Bőcs, Gesztely, Girincs, Hernádkak, Hernádnémeti, Felsőzsolca Ipari Zóna, Kesznyéten, Kiscsécs, Köröm, Muhi, Ónod, Sajóhidvég, Sajólád, Sajópálfala, Sajópetri, Sajósenye, Sajóvámos, Sóstófalva, Újcsanálos és Újharangod. Ugyanez vonatkozik Borsodvíz Kft. által ellátott Alsózsolcára és Ongára, illetve a Szikszó Víz Kft. által ellátott Szikszóra.

Nem esett az eső, apadnak az észak-magyarországi folyók

Az elmúlt 24 órában a vízgyűjtő területeken nem esett csapadék, s a következő napokban is viszonylag száraz, egyre melegebb időjárásra lehet számítani.

A Sajó csaknem teljes hosszán apad, a folyón érkezett árhullám tetőzése jelenleg a tiszai torkolatához közeli szakaszán tart. A Hernádon érkező árhullám miatt a Sajó-Hernád összefolyás alatti szakaszon további vízszintemelkedésre kell számítani - mondta Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek.

Közlése szerint a kesznyéteni árvízkapunál a kedd reggeli adatok szerint a vízszint már 12 centiméterrel meghaladta az eddig mért legmagasabb értéket, amely 656 centiméter volt. Az árvízkapu környezetében jelenleg lassú (az elmúlt 12 órában 2 centiméteres) vízszintemelkedés tapasztalható.

A Bódva teljes hazai szakaszán apad, de ennek üteme továbbra is lassú. Hídvégardónál kedden 275, Szendrőnél 269 centiméteres vízállást mértek. A Hernád Gesztelynél a hétfői tetőzést követően már 30 centiméternyit apadt, a tetőzés nagy valószínűséggel a torkolati szakasz közelében tart. Az árhullám a Sajó folyó Hernád beömlés alatti szakaszán további vízszintemelkedést okoz majd - mondta a szakember. 

A Takta továbbra is nagyon lassan apad, a Bodrog Felsőbereckinél hétfőn 10 órán át tetőzött 755 centiméteres vízállással. A tetőző vízállás 40 centiméterrel maradt el a szelvényben eddig észlelt legnagyobb vízszinttől. Sárospatak térségében még lassan emelkedik a folyó, a következő 24 órában a Bodrog hazai felső szakaszán stagnálás, alsó szakaszán további csekély mértékű áradás valószínű.

A Tisza hétfőn tetőzött Dombrádnál 617 centiméteres vízállással, nagy valószínűséggel kedden dél tájban Tiszabercelnél 711 centiméteres vízszinttel a tetőzés közelében van. Tokajnál a folyó a hajnali órákban elérte, majd meg is haladta a harmadfokú (800 centiméteres) készültségi szinthez tartozó vízszintet. Tokajnál további néhány centiméteres áradásra, valamint a következő napokban a harmadfokú készültségi szinthez közeli vízszintekre kell számítani. A Tisza áradása, valamint a Sajó és a Hernád árhullámai miatt Tiszapalkonyánál a 2000. évi árvíznél mért eddigi legmagasabb, 806 centiméteres vízszintet megközelítő tetőzés valószínű - mondta Csont Csaba.

Az éjszaka tetőzött a Duna Budapestnél

Keddre virradó éjszaka 827 centiméteres vízállással tetőzött a Duna a fővárosnál - közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája az MTI-vel.

 vízszint azóta néhány centimétert apadt, de az apadás a szakemberek szerint lassú lesz.

A vízügyi szakemberek előrejelzése szerint a Duna vízszintje szerdán elérheti a 800 centimétert, a hét végére pedig várhatóan 650 centiméter alá csökken.

Közölték, ez azért fontos, mert ennél a magasságnál lehet megkezdeni az alsó rakpartok takarítását. Ez azt jelenti, hogy várhatóan a jövő hét elején lehet majd megnyitni újra az autósok előtt az alsó rakpartokat.

A mostani tetőzés nem érte el a 2002-es 848 centiméteres és a 2006-os 860 centiméteres vízmagasságot.

Miskolc polgármestere szerint szakmai hiányosságok jellemzik a védekezést

A miskolci polgármester szerint nincs szinkronban a katasztrófavédelmi szakmai munka és irányítás az árvízvédelemhez kivezényelt egységek és önkéntes védekezők helyi munkájával; Káli Sándor (MSZP) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt is megfogalmazta, hogy sok helyen a fejetlenség jellemző, a jó szándék nem képes pótolni a szakmai hiányosságokat.

Miskolc polgármestere szerint a katasztrófavédelmi előrejelzések lassúak, egy esetleges gátszakadás híre nem jut el időben a védőkhöz. Úgy tűnik, hogy nincsenek előre elkészített, a valós helyzetre alkalmazható forgatókönyvek, ezek elkészítése a jövőre nézve elengedhetetlenek - olvasható Káli Sándor közleményében.

Nincs elég és megfelelő eszköz a védekezéshez, a védekező egységek többsége - például a hősiesen dolgozó rendőrök és tűzoltók - gyakorló ruhában áll a vízben és így védekezik, a katasztrófavédelem területén hiányoznak a képzett és nagy tapasztalatú vezetők, ezért a gyakorlott szakemberek hiánya érződik a mentési feladatokban - sorolta kifogásait a polgármester.

Arra is felhívta a figyelmet: a vízzel elárasztott területeken és a kitelepítettek befogadó bázisokon felerősödtek az etnikai feszültségek, súlyosak az együttélési problémák, előre nem is gondolt higiénés problémák jelentek meg a bázisokon. A gyerekek egy része tetves, mások nem tudják, vagy nem akarják rendeltetésszerűen használni a tisztálkodási helyiségeket és eszközöket - írta a polgármester.

Káli Sándor szerint Miskolcon jól vizsgázott a közterület-felügyelet, a polgárőrség és a városőrség együttes fellépése, a helyben tartott rendvédelmi erők szerepe egy ilyen káresetben felbecsülhetetlen, ugyanakkor látszik, hogy ilyen vészhelyzetben több "jogosítvány" kell az intézkedőknek szakmai és rendvédelmi kérdésekben. A  polgármester egyúttal kérte, hogy Miskolchoz hasonlóan más nagyvárosok is fogadjanak be kitelepítetteket, mert a város nem képes egyedül megbirkózni ekkora tömeggel.

Az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivőjének kedd reggeli közlése szerint a kitelepítettek száma országosan 5050-re, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4502-re emelkedett.

A Független Rendőrszakszervezet bírálja a védekezésben résztvevők ellátását

A Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) ügyvivője szerint az árvízi védekezésre Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe vezényelt rendőrök, katonák fogadására nem készült fel a logisztika;  Demján Zsolt az MTI-nek kedden fotókat is mutatva illusztrálta, hogy szervezetlen volt a megyébe rendelt erők elhelyezése, ellátása.

A mozgósítást az elmúlt hét péntekén rendelték el - mondta az ügyvivő, de állítása szerint a katasztrófavédelem kevesebb ágyat hozott, mint amennyit a nyilvánosság elé tárt. "Több mint négyezer ágyról beszéltek, ezzel szemben vasárnap reggelig összesen csak mintegy 3200 fekvőalkalmatosság érkezett, ezekből nagyon kevés volt az ágy" - adott hangot kifogásának.

A körülmények még hétfő délutánra sem változtak. Volt olyan szálláshely, ahol a kitelepített lakossággal egy fedél alatt kellett pihennie rendőreinknek - tette hozzá. "Kíváncsi vagyok, ki tud megfelelően pihenni ott, ahol emberek sírnak a víz alá került házuk, javaik miatt" - fogalmazott a szakszervezeti ügyvivő.

Tapasztalataik szerint több helyen a gátak mellett - ha a lakosság nem segített volna - sem ennivalót, sem vizet nem kaptak volna. A vasárnap Budapestről szállított ebéd, mire késő délutánra megérkezett, már romlott volt, illetve a legtöbb helyre küldött ellátmány kevesebb volt, de előfordult, hogy meg sem érkezett - állította az ügyvivő.

Demján Zsolt példaként említette, hogy Mérán, a Győr megyei kollégák - vasárnap estétől hétfő délutáni leváltásukig - nem kaptak sem ételt, sem vizet, a helyi lakosság látta el őket. 

Az FRSZ ügyvivője szerint fejetlenül szervezték meg a pihentetésüket is. Akadt, ahol a logisztika azért keltette föl a pihenőben lévőket, hogy nekik más szálláshely van kijelölve. Miután odaérkeztek, ott nem volt takaró. Majd másfél órai alvás után a logisztika újra fölkeltette őket, mert meghozták a takarót. Újabb rövid alvás után újra ébresztés, mert meghozták a reggelit és a (hideg) vacsorát, majd rövid alvást követően ébresztő és indulás vissza a gátra - sorolta kifogásait a szakszervezeti vezető.

Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője az ügy kapcsán az MTI érdeklődésére azt mondta: arra kéri a szakszervezetet, hogy a panaszát juttassa el a Belügyminisztériumban működő operatív törzshöz. A panaszt ki fogják vizsgálni, és amennyiben valaki hibázott, azt felelősségre fogják vonni - tette hozzá.

Tokaj alatt árad a Tisza

Tokajnál már 804 centiméter a Tisza vízállása; a városnál és az alatta levő szakaszon még mindig árad a folyó - közölte Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója kedden az MTI-vel.

A kedd reggeli mérések szerint Tiszapalkonyánál 791 centiméter a vízmagasság, amely csak 5 centiméterrel marad el az eddig mért legnagyobb vízszinttől

Az igazgatósághoz tartozó területekből négy védelmi szakaszon van árvízvédelmi készültség: a Tisza és a Hortobágy-Berettyó mentén 164 kilométeres partvonalon harmadfokú, a Berettyó folyón 35 kilométeres szakaszon elsőfokú a készültség - mondta Bara Sándor.

Az igazgató közlése a tiszai védvonalon végzett munkák miatt a Tisza bal partján, a Tiszafüred-Rakamaz közötti védtöltésen - a védekezésben résztvevő járműveken kívül - minden jármű közlekedését megtiltották, a töltésre kerékpárral sem lehet rámenni.

 

OLDALTÖRÉS: Nincs jelentősebb javulás a vasútvonalakon

 

 

 

Nincs jelentősebb javulás az árvíz sújtotta területek vasútvonalain

Az árvíz miatt Észak-Magyarországon és a Dunántúlon továbbra is érvényben vannak a korlátozások a vasúti közlekedésben. Észak-Magyarországon még mindig sok helyen vonatpótló buszok közlekedésére kell számítania az utazóközönségnek - közölte a MÁVINFORM kedden reggel az MTI-vel

Kedden valamennyi, az 1. számú vonalon (Budapest–Hegyeshalom, Budapest–Sopron, Budapest–Szombathely között mindkét irányban), a 80. számú vonalon (Budapest–Miskolc–Nyíregyháza, Budapest–Miskolc–Hidasnémeti, Budapest-Keleti pu. –Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Budapest-Nyugati pu. kör IC-k, Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely között mindkét irányban) közlekedő feláras vonat hely– és pótjegy nélkül vehető igénybe. Az előre megváltott hely- és pótjegyek az érvényességet követő napon, éjfélig bármely állomás személypénztárában visszaválthatók kezelési költség felszámítása nélkül.

Az árvízhelyzet miatt a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Budapest viszonylatban közlekedő kör Intercity vonatok a további intézkedésig Miskolc-Tiszai pályaudvarig, valamint Nyíregyháza állomásig, és vissza közlekednek. A Nyíregyháza–Miskolc oda-vissza viszonylatban az utasokat az óránként közlekedő személyvonatokkal szállítják el. Felsőzsolca és Hernádnémeti-Bőcs között az egyik vágányt a Hernád áradása miatt le kellett zárni.

A Felsőzsolca körül kialakult árvízhelyzet miatt, a MÁV–START Zrt. elfogadja a Borsod Volán helyközi járataira érvényes utazási igazolványokat – dolgozó és tanuló havi, félhavi, 30 napos bérleteket és nyugdíjas szabadjegyeket Miskolc–Szerencs viszonylatban. 

A Miskolc–Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka–Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc–Hidasnémeti vonalon Halmaj települést nem lehet még megközelíteni. Emiatt Szikszó és Forró–Encs között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc–Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le. Azonban az edelényi kritikus helyzet miatt a buszközlekedés is bizonytalan. Erről bővebb információ a Borsod Volán honlapján olvasható.

A Vámosgyörk–Újszász–Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe az utazni szándékozók.

Az Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Drégelypalánk között az utasokat vonatpótló buszok szállítják.

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között mindkét vágányon csökkentett sebességgel közlekedhetnek a vonatok. Előreláthatólag 10–15 perces átlagos késéssel minden vonatnál számolni kell a Budapest–Hegyeshalom vonalon utazóknak.

A Budapest–Pécs vonalon, Keszőhidegkút–Gyönk és Szakály–Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 5–10 perc késéssel közlekednek.

A Dombóvár–Kaposvár–Gyékényes vonalon Dombóvár–Dombóvár–alsó és Taszár–Kaposvár között kellett csökkenteni a sebességet. Átlag 10–15 percet késnek a vonatok.

A Dombóvár–Bátaszék vonalon Dombóvár és Mágocs–Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedni az utasoknak.

Szlovákia irányába Hidasnémeti felé Kassára közlekednek a vonatok, de Szikszó és Forró–Encs állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Szob valamint Rajka határátmenetekben a közforgalmú menetrendben meghirdetett vonatokkal a közlekedés lehetséges.

Aktuális információk a MÁVDIREKT 06 40 49–49–49–es telefonszámán és www.mav.hu weboldalon érhetők el.

 

 

 


 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!