Belföld

2010.06.11. 16:56

Mesterházy: Ismét jön a cselédség?

Veszprém - A szegényektől elvesz, a gazdagoknak ad, ezt tartalmazza az első Orbán-csomag, ami a szocialisták szerint nem elfogadható - jelentette ki Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője pénteken.

Tremmer Tamás

A párt megyei szervezete e napon tartotta soron kívüli tisztújító küldöttgyűlésé, amelyen ő is megjelent. Ezt megelőzően aktuálpolitikai kérdésékről tájékoztatta a sajtó munkatársait.

Úgy vélte, az elmúlt 30 napra a kapkodás volt a jellemző. A kormányoldal mindig az utolsó pillanatban nyújt be nagyon fontos törvényi kezdeményezéseket, ezért aztán az ellenzék számára nagyon kevés idő marad e javaslatok érdemi megvitatására, szakmai álláspont kialakítására. Példaként megemlítette, hogy pénteken délután két fideszes képviselő egy új médiatörvény tervezettel állt elő, amit nem előzött meg se az érintettek bevonása, sem pedig szakmai egyeztetés. Első olvasásra nagyon komoly hatalomkoncentráció olvasható ki belőle. A javaslat másról sem szól, minthogy miként lehet központosítani a hazai közszolgálati médiumokat. Ezt a szocialisták bizonyosan nem fogják támogatni.

A miniszterelnök bejelentett 29 pontját első Orbán-csomagként aposztrofálta Mesterházy Attila. Ez első hallásra nagyon sok jó célt tartalmaz, de ha a célok mögé néznek, sok aggály és kérdés merül fel bennük.  Szerinte a Fidesz a kétharmad – egyharmad Magyarországában gondolkodik, jelesül: a kétharmadtól el akar bevenni, hogy a felső egyharmadnak adhasson. Erről szól a minimálbér megadóztatása, az egykulcsos adó, az örökléssel kapcsolatos könnyítések. Az Orbán-csomagnak köszönhetően kialakulhat hazánkban egy újfajta cselédség, hiszen a gazdagok adózott jövedelemből takarítónőt, vagy bárki mást tudnak alkalmazni, úgy, hogy erről még bejelentést sem kell tenni – vagyis feketén.

Félő az is, hogy az ilyen mértékű - 200 milliárd forint - banki elvonás miként tud megvalósulni, tartani lehet attól, hogy ezt a pénzintézetek továbbhárítják az ügyfeleikre.

A frakcióvezető szerint a 29 pont között számos olyan elképzelés is van közte, ami a Bajnai kormány intézkedéseinek a folytatása, mint például a bérplafon, a kilakoltatási moratórium. Ez számára jó hír, hiszen ezzel a Fidesz is elismeri, hogy fontos és hasznos dolgokat tett az előző kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!