Belföld

2010.06.04. 12:59

Mesterházy: legfontosabb a hitelesség visszaszerzése

Budapest - Mesterházy Attila szerint az MSZP előtt álló legfontosabb politikai feladat a hitelesség visszaszerzése. Az MSZP frakcióvezetője a Házidolgozat - Vitairat a Baloldalhoz című, a szocialisták hétvégi kongresszusára írt elemzésében az intellektuális, szervezeti, működésbeli és személyi megújulást sorolta a párt megújhodásának feltételei közé.

MTI

A politikus honlapjára pénteken felkerült, a függelékekkel együtt közel negyvenoldalas vitairat szerint az elmúlt két évtized mindkét nagy átalakítási kísérlete MSZP-kormányokhoz fűződött, de egyik átalakítási kísérlet mellé sem sikerült megszerezni a társadalom jelentős támogatását, és ez az egész reformpolitika hitelességét ásta alá és nagymértékben járult hozzá a mostani választási kudarchoz.

A hitelességi és bizalmi deficit nem csak a 2010-es választások elvesztésének egyik legfontosabb oka volt, hanem egyúttal az MSZP jövőjét veszélyezteti - vélekedik Mesterházy Attila, aki szerint az MSZP előtt álló legfontosabb politikai feladat a hitelesség visszaszerzése. 

A dokumentumban foglaltak szerint az MSZP-t nem viszi tovább a rendszerváltás politikai lendülete és ellenfelei alkalmatlanságának, demokrácia-ellenességének képzete. Az MSZP az elmúlt húsz évben bár több esetben tett kíséretet arra, hogy meghatározza önazonosságát, fő ideológiai irányvonalát, ezzel a mai napig adós maradt - tette hozzá.

Az MSZP frakcióvezetője szerint az MSZP-től elforduló baloldali szavazók jelentős része ma a szocialista pártot nem tartja a baloldali értékek hordozójának és képviselőjének, ezen változtatni kell, minél előbb bizonyítani kell, hogy az MSZP politikájában és tetteiben is modern, valódi problémákra, valódi baloldali válaszokat adó politikai erő.

Mesterházy Attila a megújulás feltételei között az intellektuális megújuláshoz sorolja, hogy meg kell határozniuk mit jelent a baloldali nemzetpolitika, mi a viszonyuk a valláshoz, az egyházakhoz, mit gondolnak bizonyos történelmi korszakokról, a magyarság történelmi sorsfordulóiról. 

A politikus azt javasolja, hogy a szocialisták megújított politikája négy pilléren, a modernizáción, a teljes foglalkoztatáson, a társadalmi mobilitás javításán és a fenntartható fejlődésen alapuljon. Az ellenzéki politikának a kormány demokratikus kontrollját, az önálló alternatíva határozott képviseletét, a hétköznapi problémákra válaszokat adó kormányképes politika bemutatását, valamint az elért eredmények, a demokrácia, a szabadság és a magánélet védelmét kell képviselnie.

A frakcióvezető a párt megújulásáról azt írja: az MSZP-nek nyitott, nemzeti, demokratikus, karakterisztikusan baloldali néppárttá kell válnia; a mozgalmiság a baloldali közösségépítés terepe, az MSZP-nek sokszínű, vitatkozó, nyitott pártnak kell lennie.

Véleménye szerint az MSZP-ben személyi változásokra, sok új arcra és még több fiatalra van szükség, de figyelemmel kell lenni arra, hogy a megújulásnak generációs együttműködésen kell alapulnia.

Kitért arra, hogy szerinte a társadalom kétségkívül jobbra tolódott. A magyar jobboldal a rendszerváltás óta megteremtette saját bázisát, kialakította sajátos közösségi kultúráját. A rendszerváltás időszakától kezdődően a magyar jobboldal az akkori baloldallal szemben meglévő szervezettségbeli és működésbeli lemaradását ledolgozta, sőt előnyre tett szert. Mindemellett a jobboldal térhódításának egyik nem elhanyagolható feltétele az volt, hogy a baloldal nem volt képes szembeszállni az olcsó, populista demagógiával és nem tudta megvédeni pozícióit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!