Belföld

2010.06.06. 18:42

MSZP-kongresszus - Az ellenzéki stratégiát vitatták meg

Budapest - Önálló köztársaságielnök-jelölt állításáról döntött vasárnap az MSZP kongresszusa, amely arról is határozott: a párt segélyalapot hoz létre és gyűjtést indít az árvízkárosultak megsegítésére, valamint tanácsadó jogsegélyszolgálatot indít a szakmai indok nélkül elbocsátott köztisztviselőknek. Az MSZP elfogadta saját, a párt politikai és szervezeti megújításának irányát rögzítő 12 pontját is.

MTI

Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök Budapesten bejelentette: a kongresszusi küldöttek 94,3 százaléka szavazott igennel Balogh András bangkoki nagykövet államfői jelölésére, 2,3 százaléka nemmel voksolt, az érvénytelen szavazatok aránya 3,4 százalék volt.

A kongresszus azért döntött az önálló köztársaságielnök-jelölt állításáról - indokolta -, mert meggyőződése, még akkor is, ha a kétharmados többségnek joga és módja van önállóan köztársasági elnököt választani, érdemes megmutatni az alternatívát: az MSZP miként képzeli el a Magyar Köztársaság demokratikus működését, milyen emberben látják a köztársaság eszméjének megtestesülését.

A pártelnök bejelentette azt is: a kongresszus elfogadta az MSZP 12 pontját, azaz azt a 7 plusz 5 pontot, amely a következő időszak politikai és szervezeti megújításának irányát rögzíti.

A 7, a közéletben, a különböző társadalmi csoportok érdekében végzendő feladatpontot sorolva Lendvai Ildikó elmondta: az MSZP fellép a politikai tisztogatás ellen és a munkavállalók jogaiért, az MSZP-frakció törvényjavaslat-csomagot állít össze a munka törvénykönyve módosítása, az erősebb jogvédelem érdekében.

A szocialisták az ország gazdasági biztonságáért azt igénylik, hogy a kormány haladéktalanul hozza nyilvánosságra a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unió intézményeivel folyó tárgyalásokon elfoglalt pozícióját.

Az MSZP emellett rögzítette az alkotmányozás folyamatában a párt kiinduló pontjait; a párt fel akar lépni a társadalmi különbségek csökkentéséért, a válságban a legtöbb áldozatot hozók kárpótlásáért, a nyugdíjasok számára kedvező jogszabályok megtartásáért, a családi pótlék reálértékének megőrzéséért. A szocialisták felelős és átlátható gazdálkodást követelnek a közvagyonnal; fellépnek a kiváltságok és az erőfölénnyel való visszaélés ellen. Az MSZP politikai alternatívát kínál a konzervatív-autoriter politikai kultúra fordulatával szemben; a "nemzet" szóval való visszaélés helyett valódi nemzeti, társadalmi párbeszédet igényel.

A július 10-i tisztújító kongresszusig a pártszervezeteknek többek között össze kell állítani a négyéves ellenzéki politikai stratégia feladattervét, ennek érdekében stratégiával foglalkozó munkacsoportot hoztak létre; megkezdik a felkészülést az önkormányzati választásokra; új alapszabály kidolgozását indítják el.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője bejelentette: a szocialisták segélyalapot hoznak létre és gyűjtést kezdenek az árvízkárosultak megsegítésére; indítványozzák, hogy a természeti csapás utáni kárenyhítést a kormány a lakossági ingatlanokra is terjessze ki. Elmondta még: a párt parlamenti frakciójának képviselői saját felajánlásaikból összesen 1 millió forintot gyűjtöttek össze az árvízkárosultak megsegítésére.

A kongresszuson bírálták a Fidesz vezette új kormányt. Lendvai Ildikó úgy fogalmazott: egy hét alatt három csapás érte az országot a Fidesz-kormány alatt: a forint árfolyamának zuhanása, "összevesztek" fél Európával, és lehetetlen helyzetbe hozták a felvidéki magyarságot, megfosztották jogaiktól a közszolgákat.

A kongresszushoz intézett levelében Bajnai Gordon volt miniszterelnök pedig azt írta: ma az a felelőtlen, aki megalapozatlanul, manipulatív politikai szándékból riogat államcsőddel. Kifejti: a leköszönő kormány szekrényében nincsenek csontvázak, ott nyilvános dokumentumokat, tiszta, világos helyzetképet, pontosan bemutatott gazdasági mozgásteret találnak. "Az ígéretek csontvázai dőlnek most azok megfogalmazóira" - írja.

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó elmondta: a kongresszus több hozzászólója igényelte, hogy a parlamenti frakció a saját politikai alternatíváját megjelenítő alkalmakkor egységesen lépjen fel.

Az MTI kérdésére, miszerint igaz-e, hogy Gyurcsány Ferenc a zárt ülésen elhangzott felszólalásában markáns ellenzéki szerepet szorgalmazott, Lendvai Ildikó úgy felelt: minden hozzászólásban az hangzott el, hogy az MSZP állítson saját ellenzéki alternatívát.

Arra a felvetésre, hogy a korrupciós ügyeket bírálták-e, a távozó pártelnök úgy reagált: rengeteg szó volt erről, ő maga a felszólalásában a korrupció párton belüli felszámolását nevezte meg a párt előtt álló egyik legfontosabb feladatként.

Kérdésre válaszolva Mesterházy Attila azt mondta: az MSZP jelenlegi helyzetének nincs egyszemélyi felelőse, vannak felelősek, de mindenki posztjának arányában felelős, és a jelenlegi vezetők közül mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy újra ringbe száll-e. Hangsúlyozta: nincs "pártszakadás".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!