Belföld

2010.06.10. 11:26

Több kémiai irtással üzennek hadat a szúnyogoknak a Balatonnál

A tervezettnél várhatóan 2-3 kémiai irtással többre lesz szükség a Balatonnál a csapadékos időjárás, a sok szúnyog és a kényszerűségből elmaradt biológiai irtások miatt - tájékoztatta Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői bizottság vezetője csütörtökön az MTI-t.

MTI

A szakértő kifejtette, idén a szokásosnál előbb el kellett rendelni a harmadik, csütörtökön véget érő kémiai irtást a Balatonnál. Az üdülőrégióban az elmúlt napokban 60-100 csípésszámot is mértek óránként, ami igen magasnak számít (a 60 csípés/óra/fő a kritikus határ, ami felett elrendelik az irtást). A szeles, csapadékos időjárás, majd a méhészek szükségszerű kiértesítése miatt tudták csak a héten elkezdeni a szúnyogirtást a térségben.

Az elkövetkező hetek időjárásától függ, hogy a belvizek, tocsogók kiszáradnak-e, vagy tovább ontják magukból a lárvákból kikelő szúnyogokat, és pontosan mennyivel több kémiai irtásra lesz szükség. 

A tavaszi két-három biológiai irtás után a nyári szezonban általában kéthetenként szokott sor kerülni a kémiai beavatkozásokra. Idén azonban az első biológiai irtáson túl újabbat nem tudtak végezni, mert az uniós piacokon hiánycikké vált az ehhez szükséges granulátum - a szakértő beszámolója szerint. Ezért kell idén a biológiai helyett a drágább kémiai irtást elrendelni. Az előzetes becslések szerint mintegy 15 millió forinttal kerülhet többe emiatt az egyébként 60-70 millió forintos költségvetésű balatoni szúnyogirtás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!