Belföld

2010.07.07. 07:01

Árverés az árvízkárosultak javára - Aki tud, most segíthet!

Veszprém - A Napló és lapcsoportunk, a Pannon Lapok Társasága átérezve az árvízkárosultak támogatásának szükségességét, valamint olvasóink segítőkészségét, jótékonysági árverést hirdet az interneten.

Barták Péter

ITT LICITÁLHAT!

Egy különleges ajánlattal kereste meg a Veszprém megyei Napló szerkesztőségét egy alsóörsi olvasó, Sárközy Attila. Féltve őrzött kincseit, az aranycsapat számos tagja által dedikált könyveket ajánlott fel azoknak a focibarátoknak, gyűjtőknek, akik hajlandók akár nagyobb összegeket is áldozni a relikviákért, hogy segítsenek az árvíz során bajba jutottakon.

Első nekifutásra nehezen találjuk a felsőörsi családi házat, ahonnan különleges felajánlás érkezett. Sárközy Attila azért kereste meg szerkesztőségünket, hogy legféltettebb kincseit, az évek óta nagy becsben tartott, az aranycsapat néhány tagja által dedikált könyveit ajánlja fel megvételre, az árvízkárosultak javára.

A gyönyörű panoráma kárpótol a keresgélésért: a ház teraszáról a Balaton teljes keleti medencéje látszik Világostól Tihanyig. Csodálatos az alattunk elterülő víz. Nem úgy azokon a képeken, amelyeket néhány hete a média közvetít Észak-Magyarországról.

- Az embernek a könny kijön a szeméből, amikor azt látja, hogy milyen állapotok vannak - mondja Sárközy Attila, miközben hellyel kínál bennünket. - Ez emberi dolog, kötelesség segíteni. Látom az árvíz pusztítását a tévében, ezeket a szerencsétlen embereket. A fiam rendőr, ott volt Alsózsolcán, úgy jött haza, hogy valamit csinálni kell.

Feláll, odamegy a könyvespolchoz, leveszi a féltve őrzött köteteket. Keze kissé megremeg, amikor az asztalra rakja őket. Simogatnak az ujjai, ahogyan kinyitja az elsőt, és mutatja a belső címlapot: Buzánszky Jenő, Czibor Zoltán, Sebes Gusztáv, Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor aláírásai díszítik Bocsák Miklós 1983-as kiadású könyvét.

- Nézzék, ez a legértékesebb - mondja. - Évekbe tellett, mire összeszedtem a dedikációkat. Sebes Gusztáv szövetségi kapitány nagyon keveset volt Magyarországon, Czibor aláírásáért Csepelre mentem a kilencvenes évek közepén. Ezért is nagyon ritka így együtt az öt aláírás, szerintem néhány ilyen darab van mindössze az országban.

Mint mondja, hálát ad Istennek: nem került még olyan helyzetbe, hogy rajta kellett volna segíteni. Ő viszont már sokszor segített másokon, például legalább százszor adott vért. Egykor Nemesvámoson, Balatonkenesén dolgozott. Tíz éve ideköltöztek Alsóörsre, a hajóállomáson kapott munkát. Most nyugdíjasként a Naplóhoz is kötődik, hiszen ő a helyi kézbesítő.

Aztán rátérünk a talán legismertebb magyarra a világon. Hámori Tibor: Puskás - Legenda és valóság. Az 1982-ben kiadott könyv igen jó állapotban van, benne a jellegzetes aláírás. Alfredo di Stéfano megható előszava ismét elérzékenyíti Attilát.

- A futball a legszebb sport szerintem. Alig vártam már, hogy elkezdődjék a világbajnokság. Magam is fociztam, a megyei első osztályig jutottam Tatán. Az edzőtáborban sokszor láttam az igazi nagyokat - emlékezik a régi idők focijára. - Hogy most kinek a játéka tetszik? Az olaszoké, de ehhez hozzátartozik a nép mentalitása, életigenlése is. A vébén viszont spanyol-argentin döntőt jósoltam a legutóbbi napokig.

Arra a kérdésre, hogy mi miért nem jutunk ki évtizedek óta a legnagyobb megmérettetésre, csak legyint.

- A magyar foci halálát jelentette, hogy megszűntek a grundok. A szegények még rongylabdával fociztak, mára bejöttek az elektronikai játékok. Más népeknek sikerült megőrizni a foci szeretetét, talán a tehetségek befogadásával és honosításával. Nézzük például a német válogatottat, számos lengyel, török, dél-amerikai származású játékosuk van.

Aztán mutatja a többi felajánlott kötetet is: Hidegkuti Nándor: Óbudától Firenzéig, a szerző aláírásával, Sebes Gusztáv: Örömök és csalódások, amit az egykori szövetségi kapitány mellett Keszthelyi Mihály, a Csepel edzője is dedikált. Egy újabb Bocsák-kötet: A Grosics-villa titka következik, amit viszont Buzánszky Jenő írt alá. Végül a ráadás: Baróti Lajos: Kapitányságom története, Göröcs Jánosnak, az Újpesti Dózsa jobb összekötőjének aláírásával. A kötet különlegessége, hogy megfordítva pedig Papp Lászlóról szól.

A könyvek kikiáltási árán hosszasan töpreng.

- Amit én mondanék, azt úgysem tartanák reálisnak. Nekem biztos, hogy több százezer forintot, sőt minden pénzt megérnének. Örömmel, de fájó szívvel teszem ezt a felajánlást. Az érdeklődők ne a könyvek tényleges, még csak nem is a dedikációs értékét nézzék, hanem azt, hogy ez egy jótékonysági felajánlás. A könyvek pedig örök értéket jelentenek. Dugdostam őket évekig, vigyáztam rájuk. Csak a barátaimnak szoktam büszkén mutogatni, most pedig közkinccsé teszem a gyűjteményt. Bízom benne, hogy jó kezekbe kerülnek, és az erre fordított pénzzel sok-sok emberen tudunk segíteni.

Ebben maradunk. Indulhat a licit, legyen magas a vége...

Mire tehetünk még ajánlatot?

Hajmáskéri olvasónk tízdarabos éremgyűjteményét ajánlotta fel árverezésre a Napló akciójában, de licitálni lehet labdára, mezre, festményre, sőt egy faautóra is.

A szabadság pillanatai éremsorozat mellett Nagy Imre-emlékérem, egy, a kilencvenes évekből való S. O. S.-emlékérem és egy 1929-es évjáratú ezüst Magyarok védasszonya érem szerepel a gyűjteményben.

Kajári Gyula Munkácsy-díjas grafikus (1926-1995) drámai hatású szén- és krétarajzai nagy értéket képviselnek a modern magyar képzőművészetben. Most egy magát megnevezni nem kívánó veszprémi gyűjtő Őszi hangulat című (50x70 cm) grafikáját ajánlotta fel licitre.

Az Albacomp kosárlabdacsapata felajánlott egy Dávid Kornél által aláírt mezt, valamint egy Albacomp-mezt és nadrágot a csapat tavalyi szereléséből. A Videoton labdarúgócsapata egy a játékosok által aláírt mezt vagy labdát ajánl fel. A Sapa Fehérvár jégkorongozói egy, a bajnokcsapat tagjai által aláírt pólót ajánlottak fel.

A ZTE Football Club felajánlásaként kerül az árverésre egy labda az Európa-ligába bejutott focicsapat tagjainak aláírásával, a Zalakerámia ZTE KK felajánlásaként egy Errea márkájú póló, amelyet Pármában készítettek, kifejezetten a bajnok ZTE KK játékosainak, rajta a Hungarian Champion felirattal, valamint egy poszter a bajnok Zalakerámia ZTE KK tagjairól, a játékosok aláírásával.

Kovács Gábor, a Szombathelyen élő extrém faszobrász két faragott faautója közül az egyiket árverésre ajánlotta. Horváth Ildikó festőművész, grafikus a Vágyad nyíló virág című, vegyes technikával alkotott, 60x80 centiméter méretű színezett collográfiát,  Torjay Valter festőművész, grafikus három darab monotípiát ajánlott fel.

 

Az ember hajlamos azt hinni, hogy ővele aztán baj soha nem történhet. Az élet megy a maga útján, kialakulnak azok a biztonságosnak tudott körülmények, amelyek elaltatják az éberségét. Nem is gondolunk arra, hogy egyszer csak minden megváltozhat. Elég egy különlegesebb vihar, napokon, heteken keresztül tartó, özönvízszerű esőzés, és máris megtörténik, amiről azt gondoltuk, hogy soha. Víz lepi el az utakat, udvarokat, házakat, bődületes erővel zubog mindenütt, autókat, bútorokat, embereket sodor el, leomlasztja a falakat. És itt marad. Tartósan, heteken keresztül. Szétmállasztja évek, évtizedek munkáját, tönkretesz mindent, ruhát, cipőt, ágyneműt. Egyik pillanatról a másikra földönfutóvá teszi családok ezreit, akiknek eddig sem jutott ki nagyon a jóból.

Mit fognak tenni ezután? Hol fognak lakni? Hogyan hajtják álomra fejüket? Az első riadalom után rögtön jött a segítség, megkezdődött az azonnali kárelhárítás. Az állam, amit tehet, megteszi. De a megtépázott lelkeken, szétázott egzisztenciákon, fedél nélkül maradt gyermekeken ki segít?

A Veszprém megyeiek eddig is számos példáját adták a konkrét támogatásnak. Most itt van egy újabb lehetőség. Aki tud, segítsen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!