Belföld

2010.08.27. 13:00

Kövér László: "gyáva népnek nincs hazája"

Szentendre - Gyáva népnek nincs hazája - ezzel az idézettel válaszolt a XXII. Nyári Főiskolás Tábor fórumán jelenlévők egyik, a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásának időzítésére vonatkozó kérdésére az Országgyűlés elnöke a szentendrei Pap-szigeten pénteken.

MTI

Az élénk vitát hozó fórumon többen felelősségre vonták Kövér Lászlót azért, mert az Orbán-kormány két héttel a szlovák választások előtt fogadtatta el a kettős állampolgárságról szóló törvényt, s ezzel szerintük rossz irányba befolyásolva a választások kimenetelét, s a korábbinál is rosszabb helyzetbe hozta a szlovákiai magyarságot. 

Miért nem lehetett megvárni azt a két hetet? - fordult a házelnökhöz egy felvidéki főiskolás, majd hozzátette: "önök minél jobban nyomulnak itt, nekünk annál rosszabb ott". 

Kövér László konfliktuskerülőnek, defenzívnek nevezte a kérdésfeltevést, ennek ellenére részletesen válaszolt a kérdésre.    

Tájékoztatójában egyebek mellett a nemzetstratégia megteremtésének szükségességéről és a Jobbik "ellentmondásos" felépítéséről, tevékenységéről is szó volt.

Sem Ficónak, sem Slotának nincs köze hozzá, hogy a magyar kormány, a magyar parlament hogyan rendezi az egyébként a világ összes magyarajkú emberét érintő állampolgársági kérdést - jelentette ki az Országgyűlés elnöke. Hozzáfűzte: ha a felvidéki magyar elit a nemrég nálunk megszavazott törvényre fogja a rossz választási szereplést, akkor önfelmentő módon viselkedik

Ami pedig a "nyomulást" illeti - utalt vissza a kérdésfeltevő szóhasználatára Kövér- , valójában "nem nekünk kellett volna nyomulnunk, hanem a felvidéki magyarok vezetőinek", mert aki kerüli a konfliktust, az tulajdonképpen a kinti magyarság felszámolódásának gyorsítását segíti elő. Egyébként pedig semmiféle okot nem láttunk arra, hogy várjunk két hetet az említett törvény meghozatalával - nyomatékosította a házelnök. 

Az egyik fiatalnak arra a felvetésére, hogy Orbán Viktor a kettős állampolgárságról szóló jogszabály siettetésével megbolygatta a magyar-szlovák viszonyt, melynek negatív következményeit a kint élők a bőrükön érzik, Kövér László kifejtette: az elmúlt évtizedekben hatalmon lévő magyar kormányok próbálták már így is, úgy is rendezni szlovák kollégáikkal a viszonyt, s legfeljebb annyit értek  el, "hogy a magyarokat ne háromszor, csak egyszer verjék meg valamelyik köztéren", csak mert anyanyelvüket használták.  

"Ön szerint mit kellene tennünk?" - kérdezett vissza az Országgyűlés elnöke, mire azt a választ kapta: "nem én vagyok a politikus". A főiskolás táborban rendezett fórum vendége élesen ostorozta az ország szekerét a rendes kerékvágásból kizökkentő előző kormányok szerinte nem létező nemzetpolitikáját, majd kijelentette: itt az ideje egy új nemzetpolitikai stratégia kidolgozásának. 

Szerinte az illúziókon túljutva tudomásul kell venni, hogy semmilyen nagyhatalom nem rajzolja át a határokat, senki nem szervezi össze a más országokban élő magyarokat, és senki nem éleszti újjá az MSZP és az SZDSZ által elsorvasztott, az összmagyarság érdekeit szolgáló intézményeket. A házelnök példaként egyebek közt az általa "hibernáltnak" nevezett MÁÉRT-et hozta fel, melynek a jövőben a kormány mellett működő ellenőrző, konzultatív szerepet szánnak. 

Feszült csend, majd sokat sejtető kuncogás kísérte az Orbán-kormány és a Jobbik korántsem felhőtlen viszonyára vonatkozó kérdést, melynek hallatán Kövér László nem tűnt meglepettnek. Válaszában előrebocsátotta: bár nem akarja bántani a Jobbikot, de szerinte az a baj a Jobbikkal, hogy "nem tudni, micsoda". Szerinte az egyrészt a korábbi MIÉP-es, segíteni akaró szimpatizánsokból, másrészt a főként szociális dühből és jogos indulatból a szélsőbalról a jobbszélre csapódottakból, harmadrészt a megfontolatlan radikálisokból álló mozgalom tagjait tömörítő párt ideológiai határait igen nehéz körvonalazni. 

Kövér nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a szerinte a Jobbik szellemiségéhez köthető Hatvannégy Vármegye Mozgalmat, melynek a "Kárpát-medencében bóklászó, nemzetpolitikai radikalizmust hirdető tagjait" szerinte akár provokációra is használhatják egyes titkosszolgálatok. "A Jobbik tarthatatlan abban a formában, ahogyan jelenleg működik" - közölte a határon túli magyar főiskolásokból álló hallgatósággal Kövér László.

A Rákóczi Szövetség által szervezett, a magyarságtudatot erősítő, illetve szórakoztató XXII. Nyári Főiskolás Táborra mintegy hetven fiatal érkezett a Vajdaságból, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Felvidékről és Magyarországról. A hétfőn megnyílt tábor szombaton zárja kapuit.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!