Belföld

2010.08.23. 14:06

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az OVB

Budapest - Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az október 3-i önkormányzati és kisebbségi választásra hétfői ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).

MTI

Az OVB az önkormányzati választásra jelölőszervezetként nyilvántartásba vette a Szövetség a Jövőért Mozgalom Egyesületet, a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártját.

A testület a települési kisebbségi önkormányzati választásra jelölőszervezetként nyilvántartásba vette a "Zora" Szerb Egyesületet, és az Országos Magyar-Horvát Baráti Társaságot. 

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán jelöltet és listát jelölőszervezetek (pártok, társadalmi szervezetek, kisebbségi szervezetek) állíthatnak, és a választáson - a listás választások kivételével - független jelöltek is részt vehetnek. 

A települési kisebbségi önkormányzati választáson azonban jelöltet csak olyan társadalmi szervezet állíthat, amelynek a választás évét megelőzően legalább három éve alapszabályában rögzített célja az adott kisebbség képviselete. Független jelöltek indulására a törvény nem ad lehetőséget. 

Mivel a választáson jelöltet csak nyilvántartásba vett jelölőszervezet állíthat, a jelölőszervezeteknek a választás kitűzése után nyilvántartásba kell vetetniük magukat (a közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön).

A bejelentést az illetékes választási bizottságnál kell megtenni: ha a jelölőszervezet több megye, illetőleg a főváros és valamely megye területén is jelöltet vagy listát akar állítani, akkor az OVB-nél, ha csak egy megye, illetőleg a főváros területén, de azon belül több településen (fővárosi kerületben), akkor a területi választási bizottságnál, ha pedig csak egy településen, akkor a helyi választási bizottságnál.

Az önkormányzati és a kisebbségi önkormányzati választásokra egyaránt szeptember 3-ig van lehetőség jelölőszervezetek nyilvántartásba vételére.

Az OVB korábban már 55 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az önkormányzati választásra, a települési kisebbségi választásra pedig 78 jelölőszervezetet. Köztük több olyan jelölőszervezet is van, amely mindkét választástípusban kérte nyilvántartásba vételét, hogy országosan tudjon jelölteket állítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!