Belföld

2010.09.08. 17:33

HM: Szekeres nem mondott igazat a csapaterősítésről

Budapest - A Honvédelmi Minisztérium (HM) szerint Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy az előző kormány megteremtette a pénzügyi alapját a Bajnai Gordon miniszterelnök által felajánlott kétszáz fős afganisztáni csapaterősítésnek.

MTI

A tárca az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a honvédelmi miniszteri teendők átadás-átvételéről szóló jegyzőkönyvből is kiderül, hogy nem volt fedezet az összesen 14 milliárd forintba kerülő csapaterősítésre. 

A teljes összegből csak 5,2 milliárdot különítettek el erre a célra, a hiányzó 8,8 milliárdra pedig nincsen fedezet a költségvetésben - tette hozzá a minisztérium.

Varga Mihály, a gazdasági tényfeltáró bizottság vezetője vasárnap este a Hír TV Kontraszt című műsorában beszélt arról: Bajnai Gordon még kormányfőként Washingtonban úgy ajánlotta fel, hogy további csapatokat küld Magyarország Afganisztánba, hogy az ígéret költségvetési tétele nem volt megtervezve, sőt a Honvédelmi Minisztérium vezetésével sem egyeztettek erről.

Az MSZP hétfőn erre a kijelentésre reagálva közleményében azt írta: Varga Mihály nyilatkozatával szemben a valóság az, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök a katonai vezetéssel egyeztetett, a honvédelmi miniszter által jóváhagyott tervet képviselte az Egyesült Államokban tett látogatása során, azt a tervet, amelyet előzetesen a mai kormánypártok honvédelmi szakértőivel, Lázár Jánossal és Simicskó Istvánnal is egyeztettek. 

Simicskó István, a HM államtitkára hétfőn az MTI megkeresésére közölte: a volt miniszterelnök állítólag még Szekeres Imrével, az előző honvédelmi miniszterrel sem egyeztetett, mielőtt megtette az afganisztáni csapaterősítésről szóló felajánlását az Egyesült Államokban. Az államtitkár leszögezte, hogy vele sem egyeztetett senki a csapaterősítésről. Mint mondta, a hiányzó pénzt átcsoportosítással pótolják majd, de az biztos, hogy ezt csak valamilyen fejlesztésnek a rovására tudják megtenni.

Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn Szolnokon azt mondta, hogy bár az előző kormányfő "az új kabinet kontójára ígérte meg" az afganisztáni magyar békefenntartó misszió létszámának bővítését, Magyarország teljesíteni fogja a NATO-val szembeni vállalásait és kötelezettségeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!