Belföld

2010.09.09. 19:45

Vona Gábor "az élősködő politikusokról"

Gyomaendrőd - A Jobbik elnöke Magyarország legnagyobb problémáinak "az élősködő politikusokat", a multinacionális tőkét és "a cigányság jelentős részét" nevezte egy választási gyűlésen csütörtökön Gyomaendrődön.

MTI

Vona Gábor szerint, aki Samu Tamás Gergő, pártja országgyűlési képviselőjelöltje mellett is korteskedett, "mindaddig, amíg az élősködőktől nem szabadítjuk meg Magyarországot, addig akármilyen programokkal, tervekkel meg elképzelésekkel áll elő a kormány, a lyukas hordóba fogja hordani a vizet".

Közölte: először a politikai bűnözéstől, az álláshalmozóktól, a korrupciótól kellene megszabadítani az országot. Élősködőnek, álláshalmozóknak nevezte például azokat a politikusokat, akik országgyűlési képviselők, és közben valamelyik településen polgármesterként is dolgoznak. Mint mondta, a Jobbik alapszabálya tiltja ezt a fajta álláshalmozást.

Élősködőnek nevezte a továbbiakban "az idegen, a multinacionális tőkét is, amelyik idejön az országba és kizsigereli a magyar vállalkozókat, a magyar embereket", azokat, akik "idejönnek ( ), lerombolják azt, ami nekünk volt, majd megcsinálják saját maguknak", a profitjukat kimenekítik az országból, adót nem fizetnek és állami kedvezményeket kapnak.

Vona Gábor az élősködők harmadik csoportjába sorolta a cigányság "egy jelentős részét". Szerinte "tény, hogy a cigányság egy jelentős része Magyarországon a törvényeken, a munkán és az oktatás világán, a normál élet határain kívülre helyezte magát". Bírálta a korábbi integrációs politikát, mert - mint fogalmazott - "a cigányság egy jelentős része nem is akar integrálódni". Ezért mondja azt a Jobbik - tette hozzá -, hogy radikális változtatásra van szükség, nemcsak "maszatolásra".

A választási gyűlésen, amelyen több mint 150-en vettek részt felszólalt Samu Tamás Gergő is, Békés megye 5. számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje is.

A térségben azért írtak ki időközi országgyűlési választást, mert Domokos Lászlót, a mandátum korábbi birtokosát a parlament megválasztotta az Állami Számvevőszék elnökének, ezért lemondott  a képviselői tisztségről.

Samu Tamás Gergő, aki pártja megyei listáján már bejutott az Országgyűlésbe, elmondta: azért indul egyéni jelöltként, mert a körzetben él, és egyéni képviselőként kívánja szolgálni a térség lakosságát. Kitért arra is, hogy megválasztása esetén a megyei listáról bejuthat egy további jobbikos képviselő is, így szaporodhat a képviselőcsoport létszáma.

A választást szeptember 19-én tartják meg, ha az nem lesz eredményes, a második forduló október 3-án lesz.    

Az időközi választáson a Fidesz-KDNP Dankó Bélát, az MSZP Földesi Zoltánt, az LMP pedig Fonád Zoltánt indítja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!