Belföld

2010.10.03. 21:57

Magabiztos győzelem - Megerősítette pozícióit a Fidesz-KDNP

Megyei körkép - Fölényes győzelmet aratott a Fidesz-KDNP megyénkben. A tizenöt város közül kilencben fideszes, ötben független, egy városban pedig MSZP-s a város első embere.

Munkatársainktól

A Fidesz megtartotta korábbi pozícióit - többek között Balatonfüreden és Pápán, elvesztette Sümegen, megszerezte viszont Devecserben. Új a polgármester a megyeszékhelyen, Porga Gyula és Várpalotán, Talabér Márta. Ajkán továbbra  is az MSZP-s polgármester, Schwartz Béla irányítja a várost.

Megyénkben a jogosultak 41,77 százaléka járult az urnákhoz, a részvételi arány valamivel alacsonyabb a négy évvel ezelőttinél. A pártok vezetői és a megválasztott polgármesterek úgy értékelték, a várakozásoknak megfelelő eredmény született, a választópolgárok egyben a nemzeti ügyek kormányának teljesítményét, munkáját is értékelték.

A veszprémiek Porga Gyulának szavaztak bizalmat, a rendszerváltást követően polgármester ilyen támogatást még nem kapott. Hihetetlen nagy öröm, de egyben nagy felelősség is, nyilatkozta az új polgármester. - Létrejött egy konszenzus és nagyon megtisztelő, hogy én lehetek ennek a vezetője.

Kis részvétel, nagy győzelem

Veszprémben a tizenkét  egyéni kerületben tizenkettőben nyert a Fidesz-KDNP képviselője. Ez az erős felhatalmazás  azt jelenti, hogy gyorsan, hatékonyan tudunk fejlődni - mondta  Porga Gyula, aki szerint azok is győztesnek érezhetik magukat, akik nem rájuk szvaztak, minden veszprémi polgár segítségére, támogatására számít, a  pártpolitika fölé kell helyezni a várospolitikát.

Jelentős fölénnyel nyert a jobboldal Várpalotán is. A polgármesteri címet Talabér Márta, a Fidesz-KDNP jelöltje szerezte meg, aki a szavazatok 45,21 százalékát kapta. Csővári János (független) 24,77 százalékot ért el, míg Deák Istvánné (MSZP) a voksok 19,83 százalékát kapta.

- Büszke vagyok a sikerre, s társaim nevében is köszönöm a bizalmat minden várpalotainak. A többségünk meggyőző, hiszen mind a nyolc választókörzetben a Fidesz-KDNP jelöltje győzött a városban. Úgy érzem, a siker egyik titka, hogy jó csapatot sikerült összeállítanunk, olyan képviselőkkel, akik számára a közösség érdeke az első a saját gazdasági érdekeikkel szemben - mondta el a Naplónak Talabér Márta. A frissen megválasztott polgármester hozzátette, bízik abban, hogy sikerüket követően másfajta mentalitás jelenik meg a palotai közéletben, s békés, építő munka kezdődhet meg a városban. Tisztességes, Várpalotáért dolgozó csapattal sikerült győznünk, tette hozzá Talabér Márta, aki a térség országgyűlési képviselőjeként is lobbizhat majd a település fejlesztéséért.

Az éles küzdelem ellenére nem sikerült bevennie az utolsó szocialista fellegvárat, Ajkát a Fidesznek. Schwartz Béla  szocialista polgármester maradt a város élén azzal az 5603 szavazattal, amit a választóktól kapott. A régi-új polgármester lapunknak úgy nyilatkozott, hasonló eredményre számított, a feldolgozás ideje alatt végig vezette a sort.

- Ami egy kis izgalmat jelentett, az két választókörzet, a tósoki és a padragi eredménye volt. Előbbinél ugyan nem, de utóbbinál a vártnál jobban alakultak az arányok, a reméltnél kedvezőbbek voltak a számok. Ajka polgárai tehát értékelték az eddig elvégzett munkánkat, nem a riogatásokra hallgattak, köszönet ezért. Még nincs pontos eredmény, de most azt mondhatom, hogy úgy tűnik, a képviselő-testület összetétele sem okoz majd gondot a munkában, meglesz a többség a város további, sikeres vezetéséhez. Azt már most megmondhatom, hogy az eddigihez hasonló tempóban dolgozunk tovább a jövőben, vagy még feszítettebben - nyilatkozta Schwartz Béla.

Néhány apró problémát leszámítva rendkívüli esemény nélkül zajlott az önkormányzati választás megyénkben, értékelte a munkát dr. Zsédenyi Imre megyei főjegyző, a területi választási iroda vezetője tegnap este a fél tizenegyes állapot szerint.

- Voltak olyan helyek, ahol már nyolc óra előtt az internetre került a polgármesterválasztás 100 százalékos eredménye. Például Csögléről, ahol a három jelölt közül 53,67 százalékos abszolút többséget szerezve az eddigi polgármester, Osváth Károly győzött.

Érdekességként említjük, megyénkben legtöbb, nyolc jelölt Dudaron szállt versenybe a polgármesteri helyért, a község korábbi vezetője már nem indult. A független jelöltként induló három nő és öt férfi közül a legtöbb választó - 35,10 százalék - Tóth Edina Kittinek szavazott bizalmat.

Hat jelölt indult Pétfürdőn, köztük függetlenként a jelenlegi polgármester, Horváth Éva, aki 32,41 százalékkal ismét megszerezte a polgármesteri széket. A második helyen a Fidesz-KDNP jelöltje Dombi Norbert végzett 26,54 százalékkal.

Szentgálon is hat jelölt indult, de itt a korábbi polgármester nélkül. Mindenki független jelöltként szált versenybe. A győzelmet Istvánfalvi Sándor Károly szerezte meg 39,11 százalékkal, a második helyen végző Molnár László 21,16 százalékot kapott, míg az utolsó helyen végző Molnár Pétert  2,18 százalékra értékelték a község lakói.

Herenden a Fidesz-KDNP jelöltje és három független jelölt indult. A győzelmet az eddigi polgármester, a független Vajai László szerezte meg 45,99 százalékkal, Jánszky Lajos László, a Fidesz-KDNP jelöltje 36,92 százalékot, Bornemissza Andrea 9,71, Gömbi József Ferenc pedig 7,38 százalékot szerzett.

Sümegen három jelölt közül a függetlenként induló Rátosi Ferenc nyert kerek 50 százalékkal, aki korábban már betöltötte a polgármesteri tisztséget. A város eddigi vezetője, dr. Rédei Zsolt, a Fidesz jelöltje a szavazatok 41,1 százalékát kapta,  Farkas Béla, az MSZP jelöltje 8,9 százalékkal a 3.  helyen végzett.

Nagyvázsonyban három jelölt szoros versenyében az eddigi polgármester, Fábry Szabolcs János, a Fidesz-KDNP jelöltje 327 szavazatot nyert és mindössze három vokssal előzte meg a független Felföldi Zoltán Lajost.  Bakonyszentivánon Boldizsárné Ledó Edit viszont egy szavazattal előzte meg a 49 szavazatot szerző Karvas Jánost.

Veszprém megyében egyetlen településen indult és nyert önállóan a Kereszténydemokrata Néppárt polgármester-jelöltje, mégpedig Felsőörsön, ahol Szabó Balázs lett a polgármester.

Porva egyike volt annak a három községnek, ahol országos bemutató részeként kamerák előtt számolták a szavazatokat. Dr. Tóth Zoltán, az OVI egykori vezetője, választási szakértő kezdeményezésére, francia minta alapján nyitották meg a kapukat a kamerák és az érdeklődők előtt. Az ATV-n tervezett élő közvetítés végük technikai okok miatt nem jött össze, így az internetről tudjuk, hogy a korábbi polgármester, Veinperlné Kovács Andrea 69,87 százalékkal ismét a falu vezetője lett.

Viszonylag alacsony volt a részvételi arány a hétvégi helyhatósági választásokon, ám ez nyilván nem az első szavazókon múlt, legalábbis erre következtettünk abból, amit a litéri Tollner Viktóriától hallottunk.

- Vártam már a vasárnapot, jó érzés volt szavazni, már a tavaszi országgyűlési választáson  szerettem volna részt venni, de akkor még nem voltam 18 éves - válaszolta kérdésünkre a Litéren élő első szavazó, Tollner Viktória. A Vetési gimnáziumban tanuló diák elmondta, hogy az osztályából mindenki szavazhatott már. Hozzátette, hogy a voksolás menetéről két alkalommal beszéltek nekik, egy osztályfőnöki és egy társadalomismeret órán. Viktória kérdésünkre elmondta, hogy megpróbált széleskörűen tájékozódni, elsősorban azokat a választási kampányanyagokat olvasta el, amiket a jelöltek eljuttattak minden lakóhoz, illetve szüleivel is beszélgettek erről a témáról otthon. - Úgy tudom, mindenki elment az osztályból szavazni, ebből gondolom, hogy a diáktársaimat érdekli a politika, a közélet -  hangsúlyozta.

Megyénkben 51 településen választottak német, 44 településen cigány, kettő-kettő településen örmény, szlovák, ukrán, egy helyen pedig lengyel önkormányzatot. A cigány kisebbség Veszprémben, Devecserben, Pápán a MACIFÉSZ, Ajkán, Balatonfüreden, Berhidán, Hajmáskéren, Várpalotán, Tapolcán a Lungo Drom jelöltjei juttatta be többségben vagy kizárólagosan a testületekbe.

A legfontosabb feladatok

Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta: a törvényi kötelezettségeknek megfelelően  a következő napokban megtörténik az átadás, átvétel, majd az alakuló ülés.

- Ezt követően megválasztják az alpolgármestereket, felállítják a  bizottsági struktúrát. A korábbinál kevesebb képviselővel a bizottságok száma is csökkenni fog.

A folytatandó munkához szövetségeseket, partnereket keres, létrehoz egy gazdasági tanáscsadó testületet.

A várakozásoknak megfelelő eredmény

A várakozásoknak megfelelő eredmény született, közölte dr. Kovács Zoltán, a Fidesz megyei elnöke, aki köszönetet mondott a választóknak.

A Fidesz jó kormányzása, nem a megszorításokra, hanem a növekedésre  épülő politizálása  hozta a mostani eredményt  mondta dr. Kovács Zoltán.  A megyei eredményeink is jók, bár Sümeget "elvesztettük", Devecsert viszont "megnyertük". A tizennyolc tagú megyei közgyűlésben  tizenkét képviselővel abszolút  többségünk  van. Pápán is esélyesek voltunk, ahol a választók a több cikluson át ívelő munkafolyamatot értékelték, a kampány normális hangnemben folyt. Köszönöm a választóknak a részvételt és a segítők munkáját.

Az adatok azt mutatják, a választók az MSZP-t tartják az ellenzék legerősebb és leghitelesebb pártjának - nyilatkozta Pusztai István, az MSZP megyei kampányfőnöke. Kiemelkedő eredménynek számít, hogy Ajkán ismét Schwartz Béla lett a polgármester, a párt megyei önkormányzati képviselői pedig növelték szavazati arányukat. Az alacsony részvétel a választók csalódottságát jelenti. Hozzátette, a legtöbben nem a jelöltek, hanem pártszimpátia alapján szavaztak.

Ferenczi Gábor országgyűlési képviselő, a Jobbik megyei elnöke kijelentette, jobb eredményekre számítottak, főleg a városokban. A megyei közgyűlésbe az előzetes eredmények szerint a párt két képviselője jutott be. Ferenczi Gábor megemlítette, Dabronyban független polgármester nyerte a választást, aki Jobbik-támogatással indult. Tüskeváron a jelenlegi állás szerint a négytagú testületből ketten Jobbik-támogatással jutottak be.

Reális eredmény született - értékelte Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika megyei szóvivője. Hozzáfűzte, a veszprémi közgyűlésben szereztek egy mandátumot, szerették volna, ha több képviselőt is be tudnak juttatni.

 

Megszilárdította pozícióit a kormánypárt a hétvégi helyhatósági választásokkal. Fölényesen győzött a Fidesz KDNP. Ajkán kiélezett küzdelem folyt, de az utolsó szocialista fellegvárat nem sikerült bevenni. Eltűnt az MDF és az SZDSZ a palettáról, a két új párt, az LMP és a Jobbik viszont nem tudott politikát alakító szereplővé válni. Szembetűnő továbbá az alacsony részvétel, talán mert sokan "lefutott" ügynek tartották az önkormányzati választást, vagy nem találtak megfelelő jelöltet.

A lakosság a helyi ügyekről döntött, de egyben a kormány munkáját is értékelte. Az eredmény újabb felhatalmazást adott a kormánynak a  megkezdett munkához, amellyel megpróbálja kivezetni az országot a válságból. Ehhez a munkához azonban az egész ország akaratára és cselekvő hozzájárulására szükség lesz. Ebből azok sem húzhatják ki magukat, akik most nem mentek el szavazni.

Bartuc Gabriella

 

 

OLDALTÖRÉS: Megyénk településeinek polgármesterei

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!