Belföld

2010.11.24. 11:09

Mesterházy: az MSZP nem vesz részt áldemokratikus bábszínházban

Budapest - Az MSZP a jövőben semmi olyan jelölési folyamatban nem vesz részt, ami egy "áldemokratikus bábszínházat" jelent csak - mondta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője szerdán újságíróknak, miután Schmitt Pál köztársasági elnöknél járt a Sándor-palotában.

MTI

Az ellenzéki politikus közölte: a köztársasági elnöki intézményre való tekintettel jöttek el a megbeszélésre, de - mint mondta - nem sok értelmét látják az ilyen egyeztetéseknek.

Hozzátette: az elmúlt időszakban az MSZP mindig próbált partner lenni a különböző jelölési folyamatokhoz, de egyetlen egy esetben sem vette figyelembe a Fidesz a szocialista párt javaslatát.

Az MSZP nem hozott személyi javaslatot az államfő elé, és maga Schmitt Pál sem hozott szóba senkit sem lehetséges legfőbbügyész-jelöltként - tájékoztatott.

Elmondta, az államfő azt közölte, pénteken levélben tájékoztatja a házelnököt javaslatáról a legfőbb ügyész személyét illetően.

Mesterházy Attila kifejtette: pártja nem ért egyet azzal, hogy "örökös" legfőbb ügyészt válasszon a parlament, mivel ha a következő kormányoknak nem lesz kétharmados támogatásuk, akkor leválthatatlan lesz a most megválasztandó legfőbb ügyész.

Kitért arra, az államfőnek beszélt arról, hogy pártja nem tartja  szerencsésnek, hogy nagy, reform értékű lépéseket a soros elnökség idejére időzítsen a kormány.

Az államfő szerdán minden párt képviselőjét a Sándor-palotába várja. Az MSZP frakcióvezetője előtt Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, előtte pedig elsőként Balsai István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese járt a köztársasái elnöknél.

Kovács Tamás jelenlegi legfőbb ügyész mandátuma december 13-án jár le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!