Belföld

2010.11.20. 10:19

Nemzetstratégia a történelmi egyházakkal és a civil szervezetekkel

Budapest - A kormány stratégiai partnerként számít az elkövetkező években a történelmi egyházakra és civil szervezetekre - mondta Szászfalvi László egyházügyekért felelős államtitkár a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) szombati küldöttgyűlésén. Az ülésen együttműködési megállapodást írt alá a KÉSZ és a délvidéki Keresztény Értelmiségi Kör.

MTI

A kormánypárti politikus kiemelte: a kabinet egyházpolitikájának alapelve, hogy szeretnék helyreállítani a bizalmat az egyházak és a kormány között, hogy hétköznapi dialógus valósulhasson meg.

A civil szervezetekkel kapcsolatban a kereszténydemokrata államtitkár elmondta, hogy a jövő év első felében új civil kódexet szeretnének a parlament elé terjeszteni, és a támogatási rendszert is újragondolnák.

A határon túli magyar közösségeket segítendő új Bethlen Gábor Alapkezelő létrehozását tervezik - mondta.

Hangsúlyozta: a nemzeti együttműködés rendszere nem pusztán politikai lózung. Ezen keresztül vagyunk képesek egy valóban egészséges, reményteli, önmagára büszke magyar társadalmat létrehozni - fogalmazott az államtitkár, aki felidézte a nemzeti összetartozásról, az egyszerűsített honosításról hozott törvényeket és a Magyar Állandó Értekezlet összehívását is.

Rámutatott: elindult egy egységes nemzetstratégia kialakítása és megvalósítása.

A küldöttgyűlésen együttműködési megállapodást írt alá a KÉSZ és a délvidéki Keresztény Értelmiségi Kör. A felek a megállapodásban az együttműködés főbb területei között rögzítették egymás értékeinek megismerését a vallási és kultúrturizmus révén, közreműködést egymás kiadványainak szerkesztésében, közös munkák megjelentetésében, csereüdülések, táborok szervezését a két ország fiataljai számára, valamint közös pályázati projektek kidolgozását. A megállapodást Osztie Zoltán, a KÉSZ, valamint Szabó Károly, a KÉK elnöke látta el kézjegyével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!