Belföld

2011.01.06. 15:43

A keleti partnerség programja

Magyarország kiemelt céljának tekinti, hogy erősítse az Európai Unió szomszédságpolitikájában a keleti viszonyrendszert; e törekvéshez igazodva rendezik meg májusban Gödöllőn a keleti partnerség második csúcstalálkozóját.

Munkatársainktól

A keleti partnerség programját, amelynek keretében az EU szorosabbra kívánja fűzni kapcsolatait hat volt szovjet tagköztársasággal, Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Grúziával, továbbá Moldovával, Ukrajnával és Fehéroroszországgal, svéd-lengyel kezdeményezés alapján 2009 májusában indították el.

A májusi tanácskozás lesz a magyar EU-elnökség legmagasabb szintű nemzetközi csúcstalálkozója, amelyen a 27 EU-tagállam és a hat partnerország állam- és kormányfői vesznek részt, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke pedig Orbán Viktor kormányfővel közösen elnököl majd. Az eseményre Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is hivatalos, és várhatóan orosz kollégája is Magyarországra érkezik. A keleti partnerség programjában nem elsősorban jogszabály-alkotási feladatok állnak az unió előtt, sokkal inkább a stratégiai lépések megtétele a cél. Folyamatban van az európai szomszédságpolitika felülvizsgálata, az erről szóló jelentését az Európai Bizottság a tervek szerint 2011 tavaszán mutatja be. A tagállamok ennek ismeretében vitatják majd meg az eddig elért eredményeket és iránymutatást fogalmaznak meg a jövőre.

A magyar elnökség számára a kompromisszumkeresés, a közvetítés a legfontosabb feladat, hiszen elemi érdekünk, hogy szomszédaink stabilak és kiszámíthatóak legyenek. A keleti partnerség ugyanis arra ösztönzi a részt vevő országokat, hogy közelítsék jogrendszerüket az uniós normákhoz, ugyanakkor nem kínálja fel számukra az EU-tagság perspektíváját.



Dosszié az EU-elnökség híreivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!