Belföld

2011.01.22. 09:44

Die Presse: problémák a történelmünk feldolgozása körül

Bécs - Történelmük kritikus újragondolására kényszeríti az EU-tagság az új tagállamokat - írta szombati számában a Die Presse című osztrák lap.

MTI

A mértékadó konzervatív napilap tudósítója utal az Európai Tanács brüsszeli épülete előtt található kultúrtörténeti szőnyeg miatti tiltakozásokra. "Ha valóban provokálni akartak volna, a debreceni (az 1849-ben a debreceni országgyűlésen elfogadott függetlenségi nyilatkozattal és a Habsburg-ház trónfosztásával kikiáltott) köztársaság térképét tették volna ide" - mondta az ügyről a lapnak egy diplomata, akiről csak annyit közöl a lap, hogy nem magyar. "Ez itt nem Nagy-Magyarország, ez az akkori Habsburg-monarchia térképe" - tette hozzá a nyilatkozó.
   


"Ha problémát akarnak találni az emberek, mindig találnak" - mondta Polner Gergely, a brüsszeli magyar EU-követség szóvivője. A magyar történelem egyik legbüszkébb pillanata volt, amikor két birodalom ellen kelt fel - mondta. Nem állt szándékában a magyar kormánynak a nagy-magyar fantáziákra utalni - tette hozzá a tudósítás szerint. "A gond csak az - fűzte hozzá a tudósító -, hogy éppen ezt teszi a kormány újra és újra, amikor állampolgárságot kínál fel a határon túli magyaroknak vagy a trianoni szerződésről való megemlékezést államüggyé teszi".
   


A szőnyeg körüli izgatottság rávilágít a kelet-európai társadalmaknak történelmük feldolgozásával kapcsolatos problémáira  két évtizeddel a kommunizmus bukása után - írta a Die Presse. A hiányos ismeretek - Nyugat-Európában is - és hosszú időn át elnyomott nacionalista reflexek együtt egy politikai visszaélésre alkalmas keveréket alkotnak. Orbán Viktor "tüzes" fellépése az Európai Parlamentben rávilágított erre. Médiapolitikája elleni kritikát a miniszterelnök arra használta fel, hogy népe védelmezőjeként stilizálja magát - írta a lap.
   
Másutt is könnyen személyesnek veszik a tartalmi bírálatokat Európa keleti felében - vélekedett a Presse, rámutatva, hogy Romániában sokasodnak a frankofónia szervezetéből való kilépést szorgalmazó hangok, miután Franciaország blokkolja Románia csatlakozását a schengeni térséghez.
   


Az európai uniós tagság az elé a feladat elé állította a térség országait, hogy kritikusan elgondolkodjanak saját történelmükön - mondta a lapnak 2009-ben Timothy Snyder, a Yale Egyetem professzora. "A történelem, amelyet 2004-ig a kelet-európaiak a világnak elbeszéltek, idegen hatalmak által elpusztított liberális demokráciákról szólt. Következésképpen a nácik és a kommunisták nélkül minden rendben lett volna. Most azonban az EU-ban vannak és többé már nem kell politikailag korrektül elbeszélniük a történelmüket" - idézte az osztrák lap a Yale professzorát.

 

 

 

Dossziénk az EU-elnökség híreivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!