Belföld

2011.01.15. 13:02

Médiatanács - A katolikus rádió több helyi URH-frekvenciára is pályázik

Már a jövő héten dönthet a Médiatanács a középhullámú sugárzást szombat éjféltől megszüntető Magyar Katolikus Rádió (MKR) által megpályázott helyi ultrarövid-hullámú (URH) frekvenciák ügyében - mondta el Kiricsi Karola, a Médiatanács szóvivője szombaton az MTI-nek.

MTI

A szóvivő felidézte: szombat éjféltől azért nem lesz elérhető az MKR középhullámon, mert a rádió úgy döntött, megszünteti a sugárzást abban a tartományban. Mint mondta, a rádió erről a döntéséről tavaly tájékoztatta a Médiatanácsot. 
 A rádió dönthetett volna úgy is, hogy, bár lejárt a hétéves műsorszolgáltatási jogosultsága, kéri ennek meghosszabbítását. Ebben az esetben még öt évig sugározhatott volna középhullámon - hívta fel a figyelmet a szóvivő. 
 Kiricsi Karola megjegyezte: a középhullámú sugárzás elavult és drága, szemben az URH-sávon történővel.
Mint mondta, a rádió több helyi URH-frekvenciára is pályázott a Médiatanácsnál. A pályázatok elbírálása a jövő héten elkezdődik, így akár már akkor döntés születhet arról, nyer-e helyi URH-frekvenciát a katolikus rádió.
A szóvivő jelezte: több frekvenciapályázatot is elbírál a közeljövőben a Médiatanács, várhatóan hetente ötről-tízről dönt majd a testület. 
 Kiricsi Karola kérdésre válaszolva elmondta: az ORTT, a Médiatanács jogelődje számos támogatást nyújtott a katolikus rádiónak, amelynek - közműsor-szolgáltató lévén -műsorszolgáltatási díjat sem kellett fizetnie. Az MKR az Antenna Hungáriával állt szerződéses viszonyban, oda kellett fizetnie műsorszórási díjat.
A Médiatanács pénteken közleményben tudatta: szombat éjféltől nem lesz elérhető a katolikus rádió középhullámon, műholdon és interneten azonban továbbra is fogható lesz az adása. Hozzátették: a Médiatanács hivatalból állapította meg a műsorszolgáltatási jogosultság megszűnését, mivel a rádió nem kezdeményezte a meghosszabbítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!