Belföld

2011.02.18. 18:18

Jön a korona, pengő - Helyi pénzzel a gazdaságélénkítésért

Megyei körkép - Az ország több részén is helyi pénz bevezetését tervezik, csak megyénkben két városban is ezt fontolgatják. Mit tud a helyi pénzhelyettesítő? Perkovátz Tamás, a soproni kékfrank egyik szülőatyja szerint több előnye is van a helyi pénznek. Mivel helyben marad és a forint helyett dolgozik, hasznot termel.

Munkatársainktól

Összefűzi a helyi gazdasági élet szereplőit és erősíti a lokálpatriotizmust. Ugyanakkor idegenforgalmi attrakció is. Sopronban a tapasztalatok kedvezőek. A helyi pénz használatának nincs sem adózási, sem jogi akadálya.

Veszprémben a helyi önkormányzat, Pápán az egyik polgármesterjelölt vezetne be helyi valutát. Veszprém már tárgyalásokat is folytatott az ügyben, nyár elején akár már veszprémi koronával fizethetünk. 
 

Erősíti az összetartozást és a helyi vállalkozásokat

A világon 110 millióan használnak helyi valutát. Magyarországra a soproni Ha-Mi-Összefogunk Európai Szövetkezet adaptálta. A helyi valuta ötletét Varga István mérnök-közgazdász, a Magyar Adófizetők Országos Szövetségének alelnöke adta, a kidolgozás, megvalósítás Perkovátz Tamás faipari mérnök-közgazdász vállalkozó, a szövetkezet elnökének érdeme.

 



- A helyi cafetéria-rendszer kidolgozásával kezdtük azzal a céllal, hogy az a cafetériahaszon, amit most multinacionális cégek visznek ki az országból, helyben maradjon. Míg a cafetériautalvány csak egyszer kerülhet forgalomba, utána be kell vonni és újat nyomtatni, addig a helyi pénz foroghat. Ezért dolgoztuk ki a helyi valuta, a kékfrank használatának rendszerét. Abból indultunk ki, hogy a pénzügyi-gazdasági válság oka, hogy a kívánatosnál 4-5 százalékkal kevesebb forint van forgalomban, ami pedig van, az indokolatlanul megdrágult. A pénzhiány okozza a recessziót. Ezen képes változtatni a helyi pénz - magyarázza Perkovátz Tamás soproni étterem-tulajdonos, ötletgazda.

Kérdésünkre, hogy hogyan működik ez a rendszer Sopronban és környékén, kifejtette: - Ha a forint fedezetű helyi pénzt forgatjuk, akkor egyrészről a lekötött forint kamatozik, másrészről a nem kamatozó helyi pénz - kékfrank - semmi másra nem jó, mint áruk, szolgáltatások cseréjére. Ezért nem érdemes kivonni a gazdaság körforgásából - szemben a forinttal.

Ezért gyorsabban mozog, több gazdasági szereplőt köt össze. A helyi pénz fedezetét betétként lekötve megnöveljük a pénzintézetünk hitelnyújtó képességét. Gondolkodunk azon, hogy idén bevezetjük a kék-frankhitelt is. A helyi pénzzel olcsóbbá válik a hitel, ami ilyen pénzínséges időkben kincs. Ha forrásra lesz szükségünk, akkor a jelenleg drága forinthitellel szemben olcsóbb lesz a finanszírozás. Hiszen az első lépésben felvett forinthitelt azonnal lekötjük, majd a kékfrankutalványt használjuk fel a finanszírozásra.

 



Nem mellékes szempont, hogy a helyi pénz révén az individuális gazdasági szereplőből egyre inkább közösségben, összefogásban gondolkodó válik. Az egyéni szinergiák összeadódnak, egy minőségileg új, eredményesebb struktúra jön létre. A rendszerben együttműködők közös érdeke az, hogy a másik is gyarapodjon, mert általa gyarapodik a közösség. A soproni kékfrank, a leendő veszprémi korona speciális idegenforgalmi attrakció is.

- Ha csak annyit érünk el a helyi pénz által, hogy fékezzük zuhanásunkat a válság lejtőjén, már akkor is megéri használnunk, de véleményem szerint sokkal nagyobb lesz az eredmény!

A szövetkezet kitaposatlan utat járt végig, amíg engedélyeztette a helyi valutát, kidolgozta alkalmazási rendszerét. Bizonyítaniuk kellett, hogy ez nem spekuláció, nem piramisjáték. A kékfrankot az állami pénzjegynyomdában nyomták, ugyanolyan védelmi elemekkel, mint a forintot. Perkovátz Tamás aláhúzta: visszaélni, ügyeskedni nem lehet a helyi valutával.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere lapunknak elmondta: tárgyalásokat folytattak a Ha-Mi szövetkezettel és dolgoznak azon, hogy a veszprémi koronát bevezessék. A hónap végén egy, a helyi valutával kapcsolatos konferencián vesznek részt Sopronban, tapasztalatszerzésen. A tervek szerint a kidolgozásba bevonják a helyi gazdasági élet szereplőit. A polgármester úgy vélte, június végéig be lehetne indítani a rendszert. Porga Gyula szerint a veszprémi korona nemcsak idegenforgalmi érték, hanem erősíti a helyi identitást is.


Leitold László, a Kinizsi bank vezérigazgató-helyettese annyira jó ötletnek tartja a helyi pénzt, hogy veszprémi létére is csatlakozott a soproni szövetkezethez.
- Megélénkíti a gazdaságot és csökkenti a multik által kivitt hasznot. A helyi pénz jótékony hatása, hogy növeli a készpénzmennyiséget. A rendszer lényege, hogy a szövetkezet tagjai összeadják a szükséges alaptőkét, ennek megfelelő jegyet bocsátanak ki. A betett forint kamatozik a bankban, a kibocsátott helyi pénz forog.

Ezért fontos, hogy minél többen használják: én fizetek a veszprémi koronával a virágárusnál, ő ezzel fizet vele a beszállítónak, aki koronáért veszi a kiflit és így tovább. A lényeg, hogy használják, ne akarják átváltani forintra. A legfontosabb, hogy bízzanak benne és a szigorú szabályokat tartsák be.
- A pénzügyi szakember becslése szerint a rendszer elindításához legalább tízmillió forint alaptőkére, s 50-100 elfogadóhelyre van szükség. És egy száz százalék magyar tulajdonban lévő bankra. Leitoldék vállalják a feladatot, hiszen regionális pénzintézet lévén helyben hozzák a döntéseket, ami egy ilyen új rendszernél nagyon fontos.
 
A közismerten lokálpatrióta Leitold László szerint a helyi pénz bevezetése Veszprémben és a balatoni régióban megoldható és kívánatos feladat.




Hogyan lehetne használni?


Pápa - A soproni kékfrank mintájára helyi pénz bevezetését tervezi a Jobbik Pápán, amennyiben Orbán Imre polgármesterjelölt kap bizalmat a választópolgároktól. A pápaiak viccesen a kékfrank mintájára a környék ismert bora, a juhfark alapján már juhfrankot emlegetnek. Komolyra fordítva a szót, a pápai helyi pénzről, a pengőről szóló tervezetet a közelmúltban tartott lakossági fórumon ismertették.

Megkérdeztük Fodor Brigittát, az egyik pápai étterem tulajdonosát, mi a véleménye a kezdeményezésről, mely a soproni sikertörténet után most már országosan terjed:
- Ha olyanformán működne, mint az étkezési jegy, akkor valószínűnek tartom, hogy nálunk is sokan használnák. Akkor lehetne eredményes, ha egy lokálpatrióta érzelmű vállalkozói réteg állna mögötte, amelyik pénz helyett forgatná. Ezzel nemcsak nekünk fizethetnének a vendégek, hanem mi is kiegyenlíthetnénk vele a tartozásunkat  a beszállítóink felé. Mindenesetre érdekes gondolatnak tartom a helyi fizetőeszköz bevezetését annak ellenére, hogy a pápai forgalmat Sopronnal, Veszprémmel nem lehet összehasonlítani.



Szerintem

Nekem tetszik a helyi pénz. A szimpátiám egyelőre színtiszta lokálpatriotizmusból fakad, még ha nem is régen élek ebben a megyében. Vagy talán éppen ezért. Jó arra gondolni, hogy van valami, ami csak a miénk, összeköt, egyben megkülönböztet bennünket, s hogy a saját fizetőeszközünkön olyan történelmi személyiségeket mutatunk fel, akikre büszkék vagyunk. Plusz profit, ha nyerünk is az üzleten  pedig talán ez lesz az elsődleges szempont. Hiszen  néhány szerencsés kivételtől eltekintve  nincs olyan család a megyénkben sem, amelyik ne érezné húsba vágóan a válság hatásait. Mint amatőr, de lelkes környezetvédő is örülök, hogy a globális kihívásokra helyi választ tudunk adni. A helyi pénz csak a kezdet. Több területen is megmutathatnánk, hogy együtt mire vagyunk képesek.

Németh F. Bernadett
[email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!