Belföld

2011.02.14. 10:42

Vezetőcsere csaknem húsz egészségügyi intézetben

Budapest - Csaknem húsz egészségügyi intézet, szervezet főigazgatói, igazgatói, illetve gazdasági vezetői posztjaira írt ki pályázatot a nemzeti erőforrás minisztere; a felhívások az Egészségügyi Közlöny legfrissebb számában jelentek meg.

MTI

Összességében mintegy harminc vezetői állást hirdettek meg. A pályázati határidő minden esetben a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ internetes oldalán való megjelenést követő 30. nap, a pályázatokat 60 napon belül elbírálják. Az állások az elbírálást követően azonnal betölthetők.

Pályázatot írtak ki az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, az Országos Sportegészségügyi Intézet, az Országos Vérellátó Szolgálat, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet, valamint az Állami Szívkórház Balatonfüred főigazgatói, továbbá gazdasági vezetői tisztségének határozatlan idejű betöltésére.

A kiírásban szerepel a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatói posztja (határozatlan idejű), az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet igazgatói (5 év), az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet főigazgatói (5 év) és gazdasági igazgatói (5 év), az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet főigazgatói (5 év) és gazdasági főigazgató-helyettesi tisztsége (5 év).

Pályázaton keresik továbbá a Fog- és Szájbetegségek Országos Intézetének igazgatóját (5 év), a Mátrai Gyógyintézet főigazgatóját és a főigazgató gazdasági helyettesét (határozatlan), a Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet főigazgatóját és főigazgató-helyettesét, gazdasági igazgatóját (határozatlan), az Országos Idegtudományi Intézet főigazgató-helyettesét, gazdasági igazgatóját (5 év) és az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet gazdasági vezetőjét (5 év).   

Mindemellett pályázatot hirdetett meg a miniszter az Országos Mentőszolgálat gazdasági főigazgató-helyettesi (határozatlan), az Országos Gyógyszerészeti Intézet gazdasági főigazgató-helyettesi (5 év), valamint az Országos Orvosi Rehablitációs Intézet, az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet, továbbá a Parádfürdői Állami Kórház gazdasági igazgatói (5 év) posztjára.

A kiírásban a feltételek között szerepel a legalább ötéves vezetői gyakorlat, amely alól azonban - mint írták - felmentés adható.

A Magyar Nemzet hétfői számában azt írta: nem sok olyan állami intézet maradt, amelynek első számú vezetői posztját nem hirdették meg. A cikk szerint a pályázatok kiírására a legtöbb esetben az lehet a magyarázat, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (kjt) korábbi módosítása szerint a törvény hatálya alá tartozó vezetői megbízások automatikusan átalakulnának határozatlan idejű megbízásokká, ha február 28-ig nem írnak ki pályázatot a posztokra. "S noha nincs kizárva, hogy az eddigi vezetők is pályázzanak, valószínűsíthető, hogy a kormányzati egészségügy irányítói a legtöbb esetben más személyeket szeretnének látni a posztokon" - olvasható a cikkben. A lap kitért arra: az általa megkérdezett érintettek közül többen is azt állítják, csak a közlönyből tudták meg, hogy a jövőben nagy valószínűséggel nem számítanak a munkájukra. "Sokan azért is meglepődtek a kiíráson, mert még el sem csitult a fővárosi botrány" - írta a Magyar Nemzet.

A Népszabadság azt írta: "a fővárosi, meglehetősen balul sikerült kórházigazgató-váltási akció után most az állami intézmények vezetőire hozza rá a frászt a Fidesz". A lap úgy tudja, hogy Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a jövő héten találkozik az országos intézetek főigazgatóival, vélhetően akkor kaphatnak részletes tájékoztatást az érintettek arról, hogy mi is történik valójában.

Szentes Tamás főpolgármester-helyettes nemrég egyeztetésre hívta a 12 fővárosi egészségügyi intézmény vezetőit, majd a találkozókon az Index megfogalmazása szerint "sorban rugdosta ki őket". A főpolgármester külföldről leállíttatta a felmondásokat, majd múlt kedden bejelentette: február végéig négy budapesti kórház vezetésére ír ki pályázatot a főváros, három másik esetében pedig nem kizárt, hogy fegyelmi vizsgálat indul. Ezek nevét nem közölték, de lapok úgy tudják, hogy a Szent János és a Bajcsy-Zsilinszky kórházról, valamint a Heim Pál Gyermekkórházról van szó.

Sajtóinformációk szerint a következő négy intézmény főigazgatói posztjára írnak ki február 28-ig pályázatot: Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, Központi Stomatológiai Intézet, Uzsoki kórház, Szent Imre Kórház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!