Belföld

2011.03.07. 13:27

Neelie Kroes: a tehetséges nők hatalmas kihasználatlan forrást jelentenek

Budapest - Gazdasági szempontból is megéri a nők kihasználatlan tehetségét számításba venni, el kell érni, hogy több nő építsen tudományos karriert az unióban - mondta Neelie Kroes digitális politikáért felelős EU-biztos, az Európai Bizottság alelnöke hétfőn Budapesten.

MTI

A magyar EU-elnökség keretében Nők a tudományban, innovációban és technológiában a digitális korszak idején címmel rendeznek háromnapos konferenciát a Magyar Tudományos Akadémián (MTA). Az esemény második napján Cséfalvay Zoltánnal, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárával  közösen tartott sajtótájékoztatóján a biztos hangsúlyozta: a nők tudományos karrierje kapcsán itt az ideje a múltat hátrahagyva továbblépni, felmérve a jelenlegi állapotot, a kihívásokra, megoldandó problémákra összpontosítani. A bizottság és a magyar soros elnökség ezért is kezeli kiemelten ezt a témát - fűzte hozzá.
   
Kifejtette: a nők felhasználóként igénybe veszik a különböző infokommunikációs eszközöket, de a fejlesztésükbe is be kell vonni őket. Több országban nagyon korán, már az óvoda előtt megismertetik a gyermekeket ezekkel az eszközökkel - a szülőknek és az iskoláknak fel kell ismerniük, hogy minden gyermeket segíteni kell ebben, mert ez a tudás nagyon fontos a jövőjük szempontjából - fogalmazott.
   
Cséfalvay Zoltán, aki az elnökség alatt a Versenyképességi Tanács elnöke is, elmondta: az elmúlt két hétben már a második kutatás-fejlesztéssel foglalkozó konferenciát rendezi meg az elnökség.
   
Nagy különbség figyelhető meg a kérdésben az EU és több más ország között - tette hozzá, kifejtve: az unió GDP-jét tekintve évente 0,8 százalékkal kevesebbet fordít kutatás-fejlesztésre, mint az Egyesült Államok, és 1,5 százalékkal kevesebbet, mint Japán. A cél az lenne, hogy az unió a GDP-jének legalább három százalékát fordítsa erre a célra, de ez még messze van - jegyezte meg.
   
Az államtitkár szerint az EU új tagállamai kevésbé innovatívak, és kevesebb uniós támogatáshoz férnek hozzá a kutatás-fejlesztés kapcsán. Neelie Kroes hozzátette: az új tagállamok valóban kevesebb támogatást kapnak erre a célra, ami csak azért van így, mert a javaslataik elbírálásakor kevésbé sikeresek.
   
Cséfalvay Zoltán kijelentette: míg az egyetemi hallgatók mintegy fele nő, a kutatók között már csak 30 százalék az arányuk. Igaz, más közép-kelet-európai államokhoz hasonlóan Magyarországon egy kicsit jobb a helyzet: itt a nők aránya a kutatók között 34 százalék. Gyakran tapasztalható, hogy a nők a tudományban egy adott szintnél nem juthatnak feljebb - mutatott rá. Neelie Kroes egyetértett az államtitkárral, egyúttal megjegyezte: ez nemcsak a tudományban van így, hanem több más szektorban is, holott minden tehetségre szükség van az országok közötti éles versenyben.
   
Az államtitkár közölte: a Versenyképességi Tanács szerdán megtárgyalja a konferencia tapasztalatait. Neelie Kroes kérdésre válaszolva elmondta: a tudomány, az információs technológiák kapcsán a tagállamoknak egységesen kell cselekedniük, nem lehet szó többsebességes Európáról, hiszen az infokommunikációs eszközök nem ismerik az országhatárokat.
   
A biztos ugyancsak kérdésre úgy nyilatkozott: délután várhatóan ellátogat a médiatörvény vitájára a parlamentbe. A témában hosszú, konstruktív egyeztetést folytattak a kormánnyal - fogalmazott. Hozzátette: az a fontos, hogy a gyakorlatban hogyan valósulnak meg a jogszabály rendelkezései.


Dossziénk a soros EU-elnökségről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!