Belföld

2011.04.14. 15:48

Folytatta járőrözését a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület

Budapest- A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai csütörtökön is folytatták a hét elején megkezdett járőrözésüket Hajdúhadházon; a belügyminiszter szerint szabálysértések történtek, a hatóságok ennek megfelelően fognak eljárni. A Jobbik úgy látja, hogy a jelenlegi hatalom is politikai eszközként használja a rendészeti erőket; hat civil szervezet közös levélben sürgette határozott fellépésre a kormányt, az országgyűlési képviselőket és a kisebbségi biztost.

MTI

Pintér Sándor belügyminiszter az egyesület tagjainak járőrözésével kapcsolatban csütörtökön Gödöllőn azt mondta, hogy "a szabálysértéseket a magyar rendőrség és a magyar joghatóságok annak megfelelően fogják kezelni, amilyen módon megsértették a törvényt".
   
Hozzátette: a törvényesség talaján áll és a törvények betartását kéri a magyar állampolgároktól, a rendőröktől pedig azt, hogy tartassák be azokkal, akik erre maguk nem hajlandóak.
   
Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő, az egyesület tagja csütörtök reggel tájékoztatta a helyi rendőrkapitányságot, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai folytatják a járőrözést Hajdúhadházon. A képviselő az MTI-nek a helyszínen azt mondta, hogy a rendőrségen felolvasták neki Pintér Sándor belügyminiszter korábbi nyilatkozatát, amely szerint a rendőrség megakadályozza a hasonló fellépéseket. Ennek - az egyesület szerint - nincs jogi relevanciája, így folytatják a járőrözést.
   
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője, Bényi Mónika az egyesület járőröző tagjaival szembeni  rendőri fellépés lehetősége kapcsán azt mondta: a rendőrség a törvény erejétől fogva minden esetben fellép a közrend és a közbiztonság érdekében.
   
A szóvivő azon a budapesti sajtótájékoztatón beszélt erről, ahol bejelentette: a rendőrség kedden két betörőt fogott el Tégláson az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) segítségével. Mint elmondta: az OPSZ-hez tartozó téglási egyesület elnökhelyettese egy helyi lakos figyelmeztetése után ment be egy elhagyott családi házba, ahonnan gyanús fények és hangok szűrődtek ki. A polgárőr ezután két segítőjével a korábban már riasztott rendőrség megérkezéséig visszatartotta az épületből menekülni próbáló betörőket.
   
A rendőri intézkedés alatt egy hozzávetőleg húsztagú csoport jelent meg a ház előtti közterületen - közölte a szóvivő, aki azt nem tudta megmondani, hogy az illetők valamilyen szervezethez tartoztak-e.
   
A rendőrségi tájékoztatást, amely szerint az OPSZ egyik képviselője tartotta vissza a téglási betörőket, a jobbikos Volner János a "fideszes arrogancia és a túlhatalom" számlájára írta. Állítása szerint a Szebb Jövőért egyesület tagjai fogták el a betörőket.
   
A jobbikos képviselő a sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a pártja eszmei támogatását élvező, a bíróság által bejegyzett szervezetként működő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai számtalan esetben láttak el értékes szolgálatot a közbiztonság érdekében, katasztrófák okozta károk elhárításában, többször értek tetten és adtak át bűnözőket a rendőrségnek.
   
Képviselőtársa, Rubi Gergely szerint a jelenlegi hatalom is politikai eszközként használja a rendészeti erőket, ezért az egyesületben tagként nyilvántartott politikus lemondásra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt és a belügyminisztert.
   
A jobbikos politikus bocsánatkérésre szólította fel Pintér Sándor belügyminisztert, amiért nem kívánatos személyeknek minősítette, és Hajdúhadház elhagyására szólította fel a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjait, köztük húsz-harminc éve a városban élőket. Ha ez nem történik meg, az egyesület feljelenti Pintér Sándort a legfőbb ügyésznél, ennek jogi formáját szakértőik már vizsgálják.
   
Az MTI tudósítója csütörtök délelőtt nyugalmat tapasztalt a város utcáin, néhány rendőr járőrrel találkozott, Az egyesület tagjait a rendőrök - Rubi Gergely szerint - óránként két-három alkalommal igazoltatják és felolvassák nekik a belügyminiszter közleményét, amely szerint nem kívánatosak a városban, hagyják el a települést.
   
Hat civil szervezet - az MTI-hez is eljuttatott - közös levélben sürgette határozott fellépésre a kormányt, valamint az országgyűlési képviselőket és a kisebbségi biztost a Hajdúhadházon "félelmet keltő és a helyieket zaklató" Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel szemben.
   
Felhívták a figyelmet, hogy az egyesület több szállal is kapcsolódik a korábban betiltott Magyar Gárdához és ahhoz "szélsőjobboldali" Jobbikhoz, amelynek "cigánybűnözésről" beszélő uszító retorikája etnikai feszültségeket kelt és erőszakot provokálhat az országban.
   
Az aláírók emlékeztettek, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület mintegy 180 tagja április 12-én kezdett járőrözésekbe Hajdúhadházon, ahol a tizenkétezres lakosság negyede a roma közösséghez tartozik. Kiemelik: a járőrözést 8-10 tagú csoportokban, fekete, katonai jellegű ruházatban, a roma lakosságot megfélemlítve és lefilmezve végzik. Az egyesület emellett bejelentette, hogy legalább két hétig maradnak a községben, és több demonstrációt is tartanak.
   
A hat szervezet szerint a Szebb Jövőért egyesület jelenlegi tevékenysége nagyon hasonlít a gyöngyöspatai romák ellen márciusban elkövetett zaklatásokhoz és félelemkeltéshez, amelyet a rendőrség - szerintük - nem akadályozott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!