Belföld

2011.04.19. 09:39

Júliustól új adórendszert vezetne be az MSZP

Budapest - Az MSZP azt javasolja, hogy a kormány a költségvetés konszolidálása és a társadalmi igazságosság érdekében terjesszen elő új, július elsején életbe lépő adótörvényt.

MTI

Szekeres Imre gazdaságpolitikai kabinetvezető kedden sajtótájékoztatón kijelentette: a büdzsé megbukott, a kormány által eltervezett bevételek nem folynak be, így három hónap alatt az egész évre tervezett hiány teljesült, amire az elmúlt húsz évben csak egyszer volt példa. Szavai szerint ennek az árát - azaz a 250 milliárd forintos stabilitási tartalék végleges zárolását - az emberek és a vállalkozások fizetik meg.

A szocialisták - folytatta - ezért olyan új adórendszerre tesznek javaslatot, amely fél év alatt 375 milliárd többletbevételhez juttatná a költségvetést, ugyanakkor az igazságos közteherviselést is szolgálná. Ötmillió forint jövedelem felett 32 százalékos személyi jövedelemadót írnának elő, és visszaállítanák az idén 20 százalékkal csökkentett munkavállalói kedvezményt. "Így a havonta bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet keresők nem járnának rosszul, és Rogán Antalnak sem kellene Rambót játszania" - mondta Szekeres Imre, reagálva a Fidesz-KDNP bérmonitoring bizottságát vezető politikus és Orbán Viktor miniszterelnök keddi találkozójára. Az MSZP emellett a tavaly szinten tartaná a tőkejövedelmek adóját, a társasági adó csökkentése helyett pedig a társadalombiztosítási járulékot mérsékelné 3 százalékkal.

Az ellenzéki politikus aggályosnak nevezte, hogy a kormány a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államhoz érkező összegének "a felét idén elkölti", így fedezve a többi között a MÁV és a BKV adósságmentesítését. Szekeres Imre szerint ez a jövő felélése, a kormánynak ezért mielőbb javaslatot kell tenni arra, hogyan pótolják vissza az állami nyugdíjrendszerbe a kieső megtakarításokat, valamint arra, hogy a jövő évi büdzsében miként váltják ki az egyszeri bevételeket.

Szólt arról is, hogy a kormány az elmúlt majdnem egy évben nem tett érdemi intézkedéseket a gazdasági növekedésért. Kifogásolta az innovációs alapoknál történt zárolásokat, és azt, hogy a kormány nem biztosítja az uniós támogatásokat, nem ír ki pályázatokat.

Az MSZP gazdaságpolitikusa bírálta a konvergenciaprogramot, amiért szerinte nem tartalmaz a foglalkoztatás növelését célzó intézkedéseket, ugyanakkor a munkanélküli ellátás időtartamának 90 napra csökkentésével "szociális katasztrófához" vezethet. Kiemelte, az Európai Unióban példátlan, hogy a munkanélküli ellátást hat hónapnál rövidebb ideig folyósítsák.

Sürgette a devizahiteleseket segítő állami eszközkezelő létrehozását, és azt is, hogy a kormány - egy a parlament előtt fekvő szocialista javaslat céljainak megfelelően - tegye lehetővé a természetes személyek adósságrendezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!