Belföld

2011.04.09. 11:45

Schmitt: az EU-elnökség emelte az államfők találkozójának jelentőségét

Emelte a jelentőségét a nyolc európai államfőt tömörítő Arraiolos-csoport találkozójának, hogy a házigazda Magyarország egyúttal az EU soros elnöki posztját is betölti, a csoport meghatározó fórum lett - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök szombaton Budapesten. Aníbal Cavaco Silva, portugál államfő hangoztatta: országának három legnagyobb pártja elkötelezett amellett, hogy csökkentsék a költségvetési hiányt.

MTI

Az Arraiolos-csoport tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón a magyar államfő kifejtette: pénteken a makroregionális együttműködési lehetőségekről és a kulturális sokszínűségről tárgyaltak, szombaton pedig az uniós versenyképességi stratégia, az EU 2020 volt a téma. Továbbá Aníbal Cavaco Silva portugál köztársasági elnök beszámolt országa helyzetéről - tette hozzá.
Schmitt Pál úgy vélte, a makrorégiók kialakítása nem törésvonalakat hoz létre Európában, hanem az együttműködés erősítéséhez járul hozzá. A Duna-stratégiába például nem uniós tagállamok is bekapcsolódnak - emlékeztetett.
Valdis Zatlers, lett államfő szerint a makrorégiók kialakítása emeli az adott terület jólétét, biztonságát és stabilitását. Nincs szükség külön intézményekre, inkább erősíteni kell az együttműködést az érintett országok, különösen azok kormányai között - mondta.
A Duna-stratégia alapja egy "mély, történelmi" kapcsolat, amely a jövőben is összeköti majd a makrorégió országait - jelentette ki Heinz Fischer osztrák államfő.
A kulturális sokszínűség kapcsán Schmitt Pál elmondta: a nemzeti és az európai identitás kiegészíti egymást. Nagy hangsúlyt kell helyezni a társadalmi beilleszkedés segítésére - vélte, hozzáfűzve: a magyar soros elnökség kiemelt kérdésként kezeli a romastratégiát.
Christian Wulff német államfő is úgy látta, hogy bár fontos a nemzeti "magabiztosság", az európai identitás is lényeges. Az integráció nem egyenlő az asszimilációval - hangoztatta, megjegyezve: komoly kérdés a kisebbségek ügyének kezelése.
Christian Wulff kifejtette, jó úton jár az EU azzal, hogy keretstratégiát dolgoz ki a romák integrációjára, mert így figyelembe tudják venni a nemzeti sajátosságokat is.
    
A három legnagyobb portugál politikai párt elkötelezett amellett, hogy csökkentsék a költségvetési hiányt - mondta Aníbal Cavaco Silva, az ország államfője újságíróknak az Arriolos-csoport tagjainak közös sajtótájékoztatója után. Hangsúlyozta, a pártok abban is egyetértenek, hogy szerencsés lenne, ha a június elején tartandó választások után többségi kormány alakulna Portugáliában, mert egy kisebbségi kormánynak túl sok nehézséggel kellene szembenézni ebben a helyzetben. A következő kormánynak kell majd végrehajtania azt a programot, amelynek az ország nehéz gazdasági helyzetét kell kezelnie - tette hozzá.
Christian Wulff a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, nem lehet elutasítani a szolidaritást Portugália esetében. "Mindannyian egy család tagjai vagyunk" - mutatott rá. 
Danilo Türk szlovén államfő - akinek országa ezentúl szintén az Arraiolos-csoport tagja lesz - az MTI kérdésére elmondta: az uniónak több kihívással kell szembenéznie, ezért fontos, hogy közösen lépjenek fel bizonyos ügyekben. 
Giorgio Napolitano olasz államfő is az egységes fellépés jelentőségét hangsúlyozta a bevándorlók és a menedékkérők esetében. A Líbiából érkezők helyzetének kezeléséről úgy vélekedett, ez nem kizárólag olasz probléma.
Az uniónak csak egyetlen szomszédságpolitikája van, és ez az észak-afrikai és a kelet-európai régiót is lefedi - mondta Bronislaw Komorowski lengyel államfő kérdésre válaszolva. Hozzátette: országa az év második felében esedékes uniós soros elnöksége alatt kiemelten kezeli majd a keleti partnerség ügyét.
Tarja Halonen finn köztársasági elnök bejelentette: a csoport tagjai egy év múlva Helsinkiben találkoznak legközelebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!