Belföld

2011.04.07. 06:09

Törvénytelenül vett fel közpénzt egy fideszes politikus

Budapest - Törvénytelenül vett fel közpénzt Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő - írta csütörtökön a Blikk, amely szerint a politikus a lap által kirobbantott "feketepénzbotrány" hatodik érintettje.

MTI

A lap szerint a politikus több társához hasonlóan egyszerre vett fel teljes összegű választókerületi pótlékot az Országgyűléstől, miközben önkormányzati tisztsége után, Alsózsolca alpolgármestereként is kapott költségtérítést, holott az ilyen duplázást a törvény tiltja.

A politikus a lappal azt közölte: kijelenti, hogy csak az Országgyűlés Hivatalától kap költségtérítést, máshonnan nem. A lap szerint Csöbör Katalin kijelentése tényszerűen igaz, csak arról nem számolt be, hogy az önkormányzattól február végéig kapott költségátalányt.

A lap állítását egy nyilatkozattal igazolta, amelyen az szerepel, hogy Csöbör Katalin márciustól lemond az önkormányzati költségátalányáról, amit egy októberi döntés alapján utaltak ki neki. A dokumentumon az is olvasható, hogy „Ezen lemondás, egyben igazolás az Országgyűlés Hivatala felé a teljes összegű költségátalány igénylésére".

A Blikk felidézte: az országgyűlés adatai szerint februárban Csöbör a teljes neki járó összeget, 473.076 forintot vett fel választókerületi pótlékként, majd egy hónappal később, márciusban már csökkentett összeget, 336.625 forintot kapott.

A lap szerint Csöbör Katalin az általuk kirobbantott "feketepénzbotrány" hatodik érintettje. Állításuk szerint a politikushoz hasonlóan a miskolci Zsiga Marcell, a zuglói Papcsák Ferenc, a hatvani Szabó Zsolt és az erzsébetvárosi Rónaszékiné Keresztes Mónika is törvénytelenül vett fel közpénzeket hónapokon át.

Kalmár Ferenc KDNP-s országgyűlési képviselőről szintén a Blikk írta, hogy törvénytelenül vesz fel dupla pénzt, ő két állami cég felügyelőbizottságából kapott javadalmazást, amit tiltanak a jogszabályok. Zsigát 150 ezer, Papcsákot, Szabót és Rónaszékinét 250 ezer forint pénzbírságra ítélte a törvénysértés miatt a Fidesz etikai bizottsága. A KDNP-s Kalmárt a párt nem marasztalta el, de a törvénytelenül felvett pénzeket visszafizette, és felügyelőbizottsági tagságairól lemondott - emlékeztetett a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!